|

Moderskap kan finnas i olika former

NyhetsbildZoom
Laila Kallio i Kristinestad hör till dem som denna mors dag får Finlands Vita Ros förtjänsttecken av presidenten. Foto: Ann-Sofie Långvik
Mödrarna i Finland står i centrum andra söndagen i maj.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De finländska mödrarna firades för första gången 1918 och i början var den tredje söndagen i maj vikt för dem. Traditionen att hedra mödrar med en egen dag är en av de seder vi fått från USA. Där har mors dag varit nationell festdag i över hundra år.

Här i Finland har mors dag sedan 1927 firats den andra söndagen i maj. Tjugo år senare blev dagen en officiell flaggdag och den är en av de dagar då många blåvita flaggor hissas i vårt land.

De första åren efter att Finland blivit självständigt slet många kvinnor hårt. Det är troligen en orsak till att morsdagsfirandet snabbt blev populärt. Folkskolor på landsbygden bjöd in mödrar till fester med program som barnen stod för.

I skolor och daghem har barn i många år gjort hälsningskort och presenter inför mors dag. Mycket av firandet sker i hemmen och i början krävdes inte heller så mycket pengar. Barnen kunde uppvakta sin mor med en liten present man själv gjort eller en bukett blommor man plockat ute i naturen.Redan på 1920-talet började dagen kommersialiseras, och tryckta morsdagskort blev populära. Snart blev det också vanligt att överräcka rosor till mödrarna.

I USA blev initiativtagaren Anna Jarvis så besviken över utvecklingen att hon till och med försökte avskaffa mors dag.

Den kommersiella delen är sedan länge viktig för handeln men också för bland annat restauranger eftersom många firar mors dag med att äta ute.

Mor-begreppet har under åren utvidgats. Först var det främst de biologiska mödrarna samt mor- och farmödrar som ihågkoms men nu kan också andra kvinnor som varit modersfigurer uppmärksammas på mors dag.De förtjänsttecken som presidenten på mors dag delar ut gick länge främst till krigsänkor och flerbarnsmödrar som trots många svårigheter uppfostrat sina barn.

Nu är det moderliga insatser som beaktas, och där ingår också arbete med barn som inte är kvinnans biologiska eller kanske inte ens bor under samma tak.

I vårt samhälle finns i dag många olika familjekonstellationer, utöver den traditionella kärnfamiljen. De vidare gränserna är därför bra och kan minska känslor av utanförskap.

Det finns också barn som av olika orsaker inte har biologiska mödrar som de kan uppvakta. De kan i stället ha viktiga personer i sina liv, som de gärna kommer ihåg.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan