|

Också ett vårtecken - Flottbron på plats

NyhetsbildZoom
Snart kan flottbron över Lappfjärds å öppnas för trafik. Lappfjärds frivilliga brandkår sköter jobbet liksom i fjol. Foto: Ann-Sofie Långvik
Nu sätts den ut igen för säsongen, flottbron över Lappfjärds å. Arbetet inleddes på Kristi himmelsfärdsdagen och fortsätter under veckoslutet. Det är söndagsarbete, säger Allan Nyholm i byföreningen, som ansvarar för bron.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flottbron har anor till 1930-talet, då den fyllde en viktig funktion för jordbrukarna.

– Det var då Lappfjärdsborna körde med häst och schäs till sina åkrar som de byggde bron för att korta av vägen. Vägen till åkern blev ungefär tre kilometer kortare på det sättet, säger Allan Nyholm.

De som använde och behövde bron mötte upp för att bygga upp den varje vår och plocka ner den till vintern.

Nu är det Lappfjärds brandklubb som sköter om det praktiska arbetet när bron sätts ut.

Flöt iväg

I fjol sattes bron ut efter en paus på fem år. År 2012 tog de upp bron efter en månad då sommaren var så regnig. 2005 flöt bron iväg bort när vattennivån i Lappfjärds å var hög.

– Bron har en viss höjd och om vattennivån kommer upp över den kan den ta med sig hela bron, säger Nyholm.

I fjol byggdes den upp av nytt virke och nu sätts den åter ut för säsongen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan