Kristinestad tar över Axxells folkhögskola i Lappfjärd

NyhetsbildZoom
Lappfjärds folkhögskola är Axxells enda enhet i Österbotten. Nu ska Kristinestad ta över den. Foto: Arkiv/Mats Ekman
Axxells folkhögskola i Lappfjärd ska bli kommunal från och med hösten 2019. Ägarna och staden meddelar att Kristinestad tar över.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Processen startar nu, enligt ett pressmeddelande. Ägaren Svenska folkskolans vänner (SFV) rationaliserar sina utbildningar. Att åtskilja den fria bildningen från yrkesutbildningar är en del av detta, men folkhögskolan i Lappfjärd har fallit utanför ramen.

Diskussioner har förts mellan Kristinestad och SFV/Axxell, och har utmynnat i att skolan överförs till Kristinestads stad.

– För SFV är det viktigt att den musik- och studioutbildning som erbjuds vid Axxell Lappfjärd får en hållbar framtid och fortsättning, säger Johan Aura vid SFV.

Skolans platsansvariga Casper Sahlström säger att han är glad över beslutet.

– Det ger oss en bra grund att stå på när vi fortsätter utveckla vår verksamhet och det sporrar oss att utveckla vårt samarbete och kontaktnät, säger han i pressmeddelandet.

Ärendet ska nu beredas till stadsfullmäktige som fattar beslut i frågan. Efter det kan anhållan om överföring av tillstånd sökas hos Undervisnings- och kulturministeriet.

Målet är att skolan övergår till Kristinestad från och med hösten 2019.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan