Kristinestad tar över Axxells folkhögskola i Lappfjärd

NyhetsbildZoom
Lappfjärds folkhögskola är Axxells enda enhet i Österbotten. Nu ska Kristinestad ta över den. Foto: Arkiv/Mats Ekman
Axxells folkhögskola i Lappfjärd ska bli kommunal från och med hösten 2019. Ägarna och staden meddelar att Kristinestad tar över.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Processen startar nu, enligt ett pressmeddelande. Ägaren Svenska folkskolans vänner (SFV) rationaliserar sina utbildningar. Att åtskilja den fria bildningen från yrkesutbildningar är en del av detta, men folkhögskolan i Lappfjärd har fallit utanför ramen.

Diskussioner har förts mellan Kristinestad och SFV/Axxell, och har utmynnat i att skolan överförs till Kristinestads stad.

– För SFV är det viktigt att den musik- och studioutbildning som erbjuds vid Axxell Lappfjärd får en hållbar framtid och fortsättning, säger Johan Aura vid SFV.

Skolans platsansvariga Casper Sahlström säger att han är glad över beslutet.

– Det ger oss en bra grund att stå på när vi fortsätter utveckla vår verksamhet och det sporrar oss att utveckla vårt samarbete och kontaktnät, säger han i pressmeddelandet.

Ärendet ska nu beredas till stadsfullmäktige som fattar beslut i frågan. Efter det kan anhållan om överföring av tillstånd sökas hos Undervisnings- och kulturministeriet.

Målet är att skolan övergår till Kristinestad från och med hösten 2019.

Kommentarer
|

Centern tappade – Vasa centralsjukhus en av orsakerna, säger Paavo Rantala

Nyhetsbild
Centernveteranen Paavo Rantala menar att orsaken till kräftgången i Vasa valkrets förklaras med den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Foto: Arkiv/Anders Bergvik
Centern blev valets stora förlorare och tappade 18 mandat. I Vasa valkrets förlorade partiet 17 000 röster – frågan om den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus gjorde säkert sitt, säger partiveteran i Kristinestad.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan