|

Dags att rösta fram årets österbottning – här är kandidaterna

Zoom

Än en gång har det blivit dags att rösta fram årets österbottning. Juryn har valt ut tio kandidater bland läsarnas förslag. Nu kan du rösta på din favorit.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Zoom

Ida Kuoppala debuterar i landslagssammanhang. Foto: Arkiv/Markku Jokela


1. Ida Kuoppala
Ida Kuoppala, 18, kvalade in till ishockeyligan tillsammans med sitt lag Vasa Sport. Förutom att hon tränar och spelar matcher med Sports damer, så tränar hon två till tre gånger i veckan tillsammans med killarna i IFK Lepplax B-juniorlag. Ida Kuoppala har även representerat juniorlandslaget. Pedersöretjejen från Staraby har ett bra spelöga, snabba fötter och en bra puckkontroll. Dessutom är hon en utpräglad målspottare. Den här säsongen kammade hon hem en andraplats i Mestisseriens poängbörs.

***

Zoom

John Åsvik är ordförande för Mathjälp Vasa. Foto: Amanda Ehn


2. Mathjälp Vasa/John Åsvik
John Åsvik, uppväxt i Terjärv men bosatt i Sundom, skulle kunna njuta av sköna pensionärsdagar. I stället ägnar han sin fritid åt att hjälpa människor i nöd. Han är ordförande för Mathjälp Vasa, en förening som tar tillvara överbliven men fullt användbar mat från detaljhandeln och delar ut den till behövande. John beskrivs som en hjälte och en god medmänniska, men han är inte ensam om att engagera sig. Det är han alltid noga med att lyfta fram. I föreningen finns 180 medlemmar och lika många frivilliga. De aktiva engagerar sig nästan varje dag för att de som har det sämre ställt ska få det lite bättre.

***

Zoom

Bella Paasimäki, Fanny Kesti och Ellen Sahlström hör till de aktiva bakom #Övistoo. Foto: Mikael Nybacka


3. Gruppen bakom #övistoo
Hösten 2017 fick kvinnor världen över nog och satte ner foten mot sexuella trakasserier. Sex av dem var Ellen Sahlström, Fanny Kesti, Bella Paasimäki, Elin Enqvist, Fanny Willman och Alma Lüttge i Vasa övningsskolas gymnasium. Genom uppropet #övistoo, som skrevs under av 224 nuvarande och tidigare studerande, blev de bland de första i Finland som belyste sexuella trakasserier i skolor. Uppropet ledde till åtgärder och skapade diskussion, både i den egna skolan och i andra skolor i Österbotten. Initiativtagarna medverkade till att bryta den tystnadskultur som har funnits kring sexuella övergrepp. De gjorde en modig insats för att visa att trakasserier i skolan inte är okej.

***

Zoom

Mattias Åhman. Foto: Jonas Brunnström


4. Mattias Åhman
Mattias Åhman blev Årets kock 2017. Han är ambitiös och målmedveten, han brinner för lokala råvaror och värdesätter österbottniska producenter. Efter kockjobb på Åland och i Göteborg har den 25-årige Pensalabon återvänt till Finland. Tack vare en pop up-restaurang i Vasa har österbottningarna kunnat njuta av Mattias Åhmans välkomponerade rätter och goda smak. För Mattias Åhman fortsätter tävlandet, eftersom han medverkar i Finlands kocklandslag.

***

Zoom

Anne Salovaara-Kero. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka


5. Anne Salovaara-Kero
Anne Salovaara-Kero är Vasabon som i över 20 år har jobbat med frågor kring missbruk, marginalisering och psykisk ohälsa. Anne beskrivs som en entusiastisk och empatisk person. Hon aktiverar sig för utsatta både i sitt jobb på Österbottens kriscenter Valo och i privatlivet som mamma till tre barn, varav ett har specialbehov. Handikappfrågor ligger henne nära hjärtat. Annes drivkraft kommer från viljan att stå upp för dem som själva har svårt att få sina röster hörda.

***

Zoom

Thomas Enroth Foto: Kasper Dalkarl


6. Thomas Enroth
Thomas Enroths karriär har gått från danslokalen, via kyrkan, till de stora nordiska scenerna. Han är engagerad, multibegåvad och har absolut gehör. Inför Finlands 100-årsjubileum komponerade han musiken till oratoriet "Skymning gryning". Thomas Enroth är musiker, kompositör, låtskrivare, textförfattare, kapellmästare, pianist, producent och dirigent. Den 36-årige Jakobstadsbon når framgång genom att våga gå sina egna vägar.

***

Zoom

Berit Honga Foto: Arash Matin


7. Berit Honga
Cancersköterskan Berit Honga, som bor i Vasa, har gjort en gedigen insats för den palliativa vården i Österbotten. Hon har arbetat i bland annat Sydösterbotten, Malax och Korsnäs och ställt upp både dag och natt för patienterna och deras anhöriga. Honga gick i pension 2017, men jobbar fortfarande för att sprida kunskap om palliativ vård och symptomlindring. Hon har också varit med och utvecklat en fungerande verksamhetsmodell och ett nätverk för den palliativa vården inom hela Vasas sjukvårdsdistrikt.

***

Zoom

Alfred Backa Foto: Linnea Portin


8. Alfred Backa
Alfred Backa är komikern som har bidragit till att sätta den österbottniska humorn på kartan. Han började sin humorkarriär i Byarevyn i Oravais, som han senare också har regisserat i flera repriser. Han har stått på scenen, hörts i radion och spelat in musikvideor. För två år sedan blev han också författare när han gav ut den hyllade boken "Finland hundranånting" där han med finurlig humor skildrar Finlands hundraåriga historia. Alfred Backa beskrivs som en god förebild för det österbottniska tankesättet och humorn. Hans humor kännetecknas av satir och han driver gärna med samhället och med sig själv. Han är född i Pensala men bor numera i Vasa.

***

Zoom

Thuy Le Luu. Foto: Ann-Sofie Långvik


9. Thuy Le Luu
Med 25 års erfarenhet av att vara Närpesbo och finländare är Thuy Le Luu en viktig stöttepelare och brobyggare för vietnameser som kommer till Finland. Hon hjälper sina landsmän att komma till rätta med olika ärenden och att förstå samhället och kulturen i det nya landet. Hon tycker det är viktigt att hitta balans mellan den vietnamesiska och den finländska kulturen, så att man kan tillgodogöra sig bägge. Thyu Le Luu kom som kvotflykting från Vietnam till Närpes via Torneå 1993. Hon jobbar aktivt för andra människors väl, både i arbetet som närvårdare och sjukskötare och på fritiden. Mottot är att man ska lära sig något varje dag.

***

Zoom

Christer Strömbäck Foto: Privat


10. Christer Strömbäck
Christer Strömbäck från Vasa har varit aktiv i Österbottens cancerförening sedan början av 2000-talet. Sedan några år tillbaka är han med i styrelsen. Han har aktivt arbetat med insamlingen PET for Botnia där målet är att samla in medel för en PET-röntgenapparat till Vasa centralsjukhus. Insamlingen har redan nått målet på 100 000 euro, men fortsätter. Christer kämpar för att det ska gå att leva ett gott liv både med och utan cancer. Han tycker att det är viktigt att österbottningarna har möjlighet att få vård nära hemmet i stället för att behöva resa långa vägar.

Så röstar du:

  • Rösta på din kandidat genom att skicka sms till numret 13510. Senast 6 maj behöver vi ha din röst.
  • Gör så här: Skriv ordet "rösta" och kandidatens nummer (1–10).
  • Till exempel: rösta 1.
  • Meddelandet kostar 95 cent.
  • Observera att meddelandet ska inledas med ordet "rösta" för att din röst ska registreras.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Skåpbil och långtradare krockade – en skadad

Foto: Tom Forsman

En person skadades lindrigt när en skåpbil krockade med en långtradare i Pörtom på tisdagen. Olyckan hände vid avtagsvägen till Petalax.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan