|

Satsa mera på preventivt hälsoarbete

NyhetsbildZoom
Rökning är fortfarande ett problem även om antalet rökare minskat. Foto: Arkiv
Blodtryck, kolesterol och fetma är tre stora hälso­problem i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Större satsningar på förebyggande arbete behövs för att främja finländarnas hälsa. Speciellt borde man satsa på att identifiera riskerna bland medelålders män. Var tionde man i åldern 30–39 kan inte springa 100 meter utan problem, visar den färska Finhälsa-rapporten från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det bör bli enklare att hitta riskgrupper och bättre uppföljning behövs både för hjärtproblem och för andra kroniska folksjukdomar. Högt blodtryck, höga kolesterolvärden och fetma är tre stora utmaningar i det hälsofrämjande arbetet, visar rapporten.

Fetma är ett av de största folkhälsoproblemen och berör alla åldersgrupper. Nu är var fjärde finländare klart överviktig, och i framtiden räknar man med att problemet blir ännu vanligare. Fetman ökar speciellt bland personer i arbetsför ålder.

Varannan finländare har förhöjt blodtryck och endast knappt hälften av dem med medicinering har ett blodtryck inom målvärden. Totalkolesterolet minskar igen och det kan ha positiva följder då det gäller antalet personer som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar, förutspås i rapporten.

Förändringar i arbetslivet ökar den psykiska pressen. Det märks bland annat genom att dålig sömn är ett nytt och ökande hälsoproblem. Var fjärde kvinna och var femte man anser att de inte sover tillräckligt. Pressen märks också så att depression är vanlig bland vuxna och som ökad psykisk belastning hos kvinnor i arbetsför ålder.

Smärta och funktionsbegränsningar i stöd- och rörelseorganen är fortfarande vanliga. Därför är det viktigt med satsningar bland personer i arbetsför ålder både då det gäller att upprätthålla arbetsförmåga och att orka i arbetslivet.

Skarpa skillnader mellan olika områden och en allt klarare tudelning då det gäller hälsa och livsstil är andra trender, som finns i rapporten. Ju högre utbildning man har, desto hälsosammare är livsstilen och hälsan bättre. Genom att satsa på förebyggande arbete hoppas man kunna minska på de här skillnaderna.

Satsningar på hälsosammare livsstil återbetalar sig. Saklig upplysning är viktig, för sist och slutligen är det de enskilda individerna som bestämmer vilken livsstil de föredrar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Nyhetsbild
Lokalt

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild
Lokalt

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Mest läst senaste veckan