|

Enkät om skolcampus i Kristinestad

Kristinestadsborna får nu säga sitt om evighetsfrågan att bilda gemensamt campus för högstadierna och gymnasierna. Men också andra än kommuninvånare kan fylla i webbenkäten och därmed påverka resultatet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Frågan om det vore förnuftigt att slå ihop bägge högstadierna och gymnasierna under samma tak har poppat upp med jämna mellanrum – för att ratas.

Nu är det dags igen.

I höstas tillsattes en arbetsgrupp bestående av utbildningsnämndernas ordförande, rektorerna, bildningsdirektören och elevrepresentanter.

I maj ska gruppen ge ett utlåtande hur man kan öka samarbetet mellan skolorna åt politikerna för vidare behandling.

Som del i processen har en nätenkät skapats där intresserade får ge sin åsikt.

Där ska frågan om en placering av de svenska och finska högstadierna och gymnasierna i samma utrymmen skulle medföra fördelar, nackdelar eller varkendera besvaras.

– Enkäten är en liten del i arbetsgruppens jobb men kan ge en fingervisning om vilken inställning föräldrar och övriga kommuninvånare har, säger bildningsdirektör Maarit Söderlund.

Ingen identfikation
Enkäten kräver ingen identifikation av svarsställarna. Man kan fylla i den hur många gånger som helst, oavsett var man har sin hemkommun.

Eleverna har fått en egen enkät de kan fylla i.

– Skolorna samarbetar kontinuerligt, frågan är om det skulle vara ännu lättare om de fanns under samma tak, frågar sig Söderlund.

Svaren ska vara inlämnade senast 13 april.

Svenskspråkiga utbildningsnämndens ordförande Henrik Antfolk (SFP) har tidigare varit minst sagt kritisk att fösa ihop eleverna under ett och samma tak.

– Jag vidhåller fortsättningsvis att skolorna ska vara på skilda håll och nu finns också ett planeringsanslag för åtgärder i svenska högstadiet i årets budget.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Hoppas på tredje gången gillt – lämnar in ny anhållan om decimering av skarvstammen

Kristinestad-Storå fiskeområde gör en ny ansökan om att få bekämpa skarvarna i Sideby. De har ökat märkbart i sommar, konstaterar ordförande Bror Eriksson.

Nyhetsbild
Lokalt

Mera pengar behövs om filialbiblioteken i Töjby och Yttermark ska fortsätta

Närpes stad får en ny bokbuss i slutet av året. Tanken var att filialbiblioteken i Töjby och Yttermark samtidigt skulle dras in, men fullmäktige gick in för att de ska fortsätta. Nämnden för fri bildning anser fortfarande att de ska stängas eller så behövs mera pengar.

Nyhetsbild
Lokalt

OX2 vill bygga 300 meter höga vindkraftverk i Lappfjärdsområdet

OX2 planerar om sin vindkraftspark i Lappfjärd-Dagsmarksområdet och minskar antalet turbiner från 46 till 24. I gengäld höjs totalhöjden från 215 meter till 300. Rekordhögt, säger Anni Mikkonen på Finlands vindkraftförening.

Nyhetsbild
Lokalt

Redskapsgymnasterna måste flytta – ännu en gång

För två år sedan flyttade redskapsgymnasterna i Närpes till den hall i Finby där möbelaffären Masku senast verkade. Nu är de tvungna att flytta igen. Ett nytt företag ska snart ta i bruk deras del av hallen.

Mest läst senaste veckan