|

Visst går det bra i Kaskö också

Det hörs allt mer positiva tongånga­r från närings­livet i Kaskö.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ibland kan man glömma att det också finns positiva saker mitt i allt elände. Lite så kan det verka ibland när Kaskö kommer på tal där de negativa nyheterna har avlöst varandra de senaste åren.

Den usla kommunala ekonomin har förstås varit en ständig följetong, men också tjänstemän som av diverse orsaker lämnat sina tjänster på löpande band och den ena fastigheten efter den andra som drabbas av problem med inomhusluften.

Mitt i allt detta hörs ändå positiva nyheter från näringslivet. Flera företag i staden verksamma inom träförädlingen och i hamnen kommer att investera för sammanlagt tio miljoner eur­o under detta år (vasabladet.fi 12.3). Man går också in för mer samarbete genom att försöka skapa ett träkluster i Kaskö.

Även bland fiskeriföretagen rör det på sig när man funderar på samarbete och stärkta varumärken.

Det handlar heller inte om någon totalomvändning för ?detta år. Etableringar och satsningar har gjorts under några år ?och nya arbetsplatser har skapats bland annat inom träförädlingen.

Nedläggningen av Metsä Botnia lyfts ofta fram som den stora vändpunkten för Kaskö när allt började gå fel. Nästa år är det tio år sedan och många tycker det börjar vara dags att sluta älta det här. Visst, det var en väldigt hård smäll för Kaskö men långt ifrån allt elände kan tillskrivas en enskild händelse.

Nedläggningen följdes av att Metsä Group avvecklade sin verksamhet i brädgården och man ska komma ihåg att hela landet gick in i en recession ungefär samtidigt. För arbetsmarknaden var det hårda smällar.

Samtidigt har Kaskö fortfarande en cellulosafabrik, Metsä Group har ersatts av nya aktörer i brädgården och staden har företag som skördar framgångar nationellt. Den så ofta använda klyschan ”vi har ju hamnen” är heller inte helt utan sanning.

Kaskö hade under flera år Österbottens i särklass högsta arbetslöshetsgrad. Även här har det skett en ljusning. Andelen arbetslösa är nu bara lite högre än landskapets medeltal.

Delvis kan det bero på att en del långtidsarbetslösa uppnått pensionsålder och försvunnit ur statistiken, men man ska inte förringa betydelsen av de nya arbetsplatser som skapats.

Båda sidor i den aktuella diskussionen om en eventuell fusion med Närpes kan hitta argument här: ”större chanser klara sig som självständig” eller ”lättare satsa med större muskler”.


Allt är alltså inte nattsvart i Kaskö. Men betyder goda nyheter från näringslivet att staden nu kan pusta ut? Absolut inte. Det ger visserligen hopp om att det finns en ljusare framtid för staden som helhet men det ändrar inte på det faktum att Kaskö stad är i en väldigt besvärlig sits.

Ett framgångsrikt näringsliv och nya arbetsplatser ger goda förutsättningar för att staden kunde få nya invånare och ordning på sin ekonomi. Samtidigt ställer också expanderande före­tag och potentiella inflyttare krav på staden. Såväl service som infrastruktur bör vara i skick och för en stad med haltande ekonomi kan det bli en svår utmaning.

Båda sidor i den aktuella diskussionen om en eventuell fusion med Närpes kan hitta argument här: ”större chanser klara sig som självständig” eller ”lättare satsa med större muskler”.

Kaskö är en bra påminnelse om att verkligheten väldigt sällan är antingen svart eller vit. Den ten­derar att vara en blandning av såväl positivt som negativt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Mest läst senaste veckan