|

Vårdreform nagelfars igen

NyhetsbildZoom
Åsikterna är delade om det lagförslag om valfrihet inom vården som nu behandlas. Foto: Arkiv
Vård- och landskapsreformens öde är än en gång i våg­skålen. Turerna har varit många i den politiska långköraren och innefattat kohandel och kompromisser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen har också fått bakläxa av grundlagsutskottet. En reform bör för­beredas omsorgsfullt och helst föregås av ett brett samarbete över partigränserna, har utskottet bland annat poängterat.

Den senare anmärkningen har regeringen inte brytt sig om utan uppenbarligen litat på att man ändå kan driva igenom reformpaketet. Målet är fortfarande att vård- och landskaps­reformen kan godkännas i juni så att lagarna hinner träda i kraft i tid.

Marginalerna är små och majoriteten knapp. Först sprack Sannfinnländarna och nu har interna spänningar och kritik också tydligt framkommit. Den har speciellt gällt förvaltningsmodellen och kommit från Samlingspartiet.

Stormarna fortgår kring den planerade vård- och landskapsreformen.


Diskussionen blev också livlig efter att valfrihetsmodellen, som är den sista och mest omstridda delen av vård- och landskapsreformen nu överlämnats till riksdagen. De besparingar som reformen uppskattas inne­bära ifrågasattes starkt av oppositionen. Från regeringshåll på­pekades att det skulle vara fullständigt ansvarslöst att stjälpa reformen.

Det ligger mycket prestige i att driva igenom vård- och landskapsreformen. Ett misslyckande kan stjälpa regeringen, för vad ska man göra med en regering vars viktigaste reform blir ett fiasko?

Största misstaget hittills är att man kopplat ihop vård- och landskapsreformen. Resultat är ett svällande politiskt paket, som är svårt att överblicka och vars konsekvenser inte utretts i tillräcklig utsträckning.

Redan en reform är omfattande nog och kräver bättre förarbete än det paket som man nu försöker förverkliga. Därför skulle det kanske vara bäst att igen på allvar överväga att ta timeout. Det behövs både bättre beredning och större politisk förankring för att genomföra en reform, som redan i flera år sagts vara brådskande. Vi har inte råd med ett hastverk, där fungerande system skrotas.

Viktigt är nämligen inte bara om reformen kan genomföras. Det handlar ocks­å om tilltro till det politiska systemet, och om medborgarna vågar lita på att makt­havarna kan fatta de rätta besluten. ?Få avundas säkert de politiker som ska försöka reda upp den trassliga härva de själva åstadkommit.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Mest läst senaste veckan