Regeringen har också fått bakläxa av grundlagsutskottet. En reform bör för­beredas omsorgsfullt och helst föregås av ett brett samarbete över partigränserna, har utskottet bland annat poängterat.

Den senare anmärkningen har regeringen inte brytt sig om utan uppenbarligen litat på att man ändå kan driva igenom reformpaketet. Målet är fortfarande att vård- och landskaps­reformen kan godkännas i juni så att lagarna hinner träda i kraft i tid.

Marginalerna är små och majoriteten knapp. Först sprack Sannfinnländarna och nu har interna spänningar och kritik också tydligt framkommit. Den har speciellt gällt förvaltningsmodellen och kommit från Samlingspartiet.

Stormarna fortgår kring den planerade vård- och landskapsreformen.


Diskussionen blev också livlig efter att valfrihetsmodellen, som är den sista och mest omstridda delen av vård- och landskapsreformen nu överlämnats till riksdagen. De besparingar som reformen uppskattas inne­bära ifrågasattes starkt av oppositionen. Från regeringshåll på­pekades att det skulle vara fullständigt ansvarslöst att stjälpa reformen.

Det ligger mycket prestige i att driva igenom vård- och landskapsreformen. Ett misslyckande kan stjälpa regeringen, för vad ska man göra med en regering vars viktigaste reform blir ett fiasko?

Största misstaget hittills är att man kopplat ihop vård- och landskapsreformen. Resultat är ett svällande politiskt paket, som är svårt att överblicka och vars konsekvenser inte utretts i tillräcklig utsträckning.

Redan en reform är omfattande nog och kräver bättre förarbete än det paket som man nu försöker förverkliga. Därför skulle det kanske vara bäst att igen på allvar överväga att ta timeout. Det behövs både bättre beredning och större politisk förankring för att genomföra en reform, som redan i flera år sagts vara brådskande. Vi har inte råd med ett hastverk, där fungerande system skrotas.

Viktigt är nämligen inte bara om reformen kan genomföras. Det handlar ocks­å om tilltro till det politiska systemet, och om medborgarna vågar lita på att makt­havarna kan fatta de rätta besluten. ?Få avundas säkert de politiker som ska försöka reda upp den trassliga härva de själva åstadkommit.