|

Kraftverk får totalhöjd på 250 meter

NyhetsbildZoom
Framtida vindkraftverk blir större och högre. Därför vill bolagen få lov till en maxhöjd på 250 meter. Foto: Mats Ekman / Arkiv
Fortum vill bygga högre vindkraftverk i Närpes än vad planläggningen nu tillåter. Nya planer är nära ett godkännande. Totalhöjden får därmed bli 250 meter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I nuläget tillåter delgeneralplanerna vindkraftverk med en totalhöjd på högst 205 meter i vindkraftsparkerna Kalax och Pjelax-Böle i Närpes.

Fortum, som äger båda projekten, anhöll i höstas om att få bygga högre kraftverk och Närpes stad satte igång processen med att ändra delgeneralplanerna.

Nu har stadsstyrelsen godkänt förslaget till nya planer och dessa kommer att framläggas för påseende innan de skickas till stadsfullmäktige för ett slutgiltigt godkännande.

Enligt de nya delgeneralplanerna skulle man få bygga 21 vindkraftverk med en totalhöjd (höjden till vingspetsens högsta punkt) på 230 meter i Kalax och 41 stycken med en totalhöjd på 250 meter i Pjelax-Böle.

Antalet vindkraftverk är oförändrat från tidigare planer.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan