|

Kvinnodagen är viktig för jämställdhet

NyhetsbildZoom
Kvinnornas levnadsförhållanden varierar stort. Deras situation och jämställdhet är i fokus på internationella kvinnodagen i dag.  Foto: Pixabay
Internationella kvinnodagen den 8 mars är en dag då jämställdhet och kvinnors situation runtom i världen uppmärksammas. Dagen fick ett viktigt erkännande 1978 då den togs med på Förenta nationernas lista över högtidsdagar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tanken på en kvinnodag föddes i början av 1900-talet inom arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. I flera länder var då kvinnlig rösträtt ett viktigt krav.

I takt med att samhället förändrats har dagen delvis ändrat karaktär. Den ursprungligen socialistiska kampdagen har blivit mer opolitisk och ett tillfälle då man uppmärksammar kvinnor. Firandet kan vara allt från att uppvakta kvinnor med blommor till att lyfta fram angelägna frågor.

Samma mänskliga rättigheter för alla är av betydelse. Viktigt är också att lyfta fram det vi behöver åtgärda. Det kan handla om kulturförändringar men också om att våga påtala och kräva ett slut på trakasserier.

Kvinnornas situation har förbättrats men mycket jobb återstår.


Ett exempel på att våga säga ifrån på skarpen är metoo-kampanjen, som startade på hösten och har engagerat miljontals människor över hela världen. Den uppmärksammar sexuella trakasserier och övergrepp och spred sig raskt då allt fler talade ut om vad de upplevt.

Nu på kvinnodagen ser man säkert tillbaka på den här kampanjen. Det goda med den är förhoppningsvis åtminstone det att övergrepp och osakliga kommentarer inte längre sopas under mattan.

Det finns också annat att glädja sig över på kvinnodagen. I dagarna har det gått 30 år sedan de första kvinnorna vigdes till präster i Finland. Vägen dit var både lång och mödosam och motstånd förekommer ännu på sina håll. Att öppna prästämbetet för kvinnor var ett viktigt steg mot jämställdhet inom kyrkan.

I Finland är situationen på flera områden bra men det finns fortfarande viktiga kvinnofrågor att jobba med. En är att försöka underlätta invandrarkvinnors situation. Insatser behövs också för att uppmärksamma de påtryckningar och våld mot kvinnor som förekommer och för att försöka hjälpa människohandelns offer.

Arbetet för jämlikhet och för att förbättra kvinnors situation är lika angeläget i dag, som då kvinnodagen en gång började firas. De frågor som nu lyfts fram är minst lika angelägna som rösträtten en gång var.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Mest läst senaste veckan