Gruppen 75 år fyllda beräknas öka med 84 procent mellan 2020 och 2040. Det betyder att framtiden är en stor utmaning och att det är hög tid att mer ingående diskutera hur man på bästa möjliga sätt kan ta hand om seniorerna.

Rehabilitering och förebyggande åtgärder blir allt viktigare, men det är också angeläget att fundera på vilken vård och omsorg som ska erbjudas. Ämnet är känsligt, och många beslutsfattare vill inte ta itu med det, fast beslut om offentliga medel alltid är politiska.

"Glädjande är då att man med hjälp av ny virtuell teknik kan erbjuda både rehabilitering och rekreation."


Det som också bör lyftas fram är olika behov. Andelen seniorer som är 90 år eller äldre ökar snabbt och de har stora individuella variationer då det handlar om hälsa och funktionsförmåga.

Trenden har länge varit den att allt fler ska vårdas hemma så länge som möjligt och dessa är då också i allt sämre skick. Samtidigt har dyra vårdplatser på anstalter minskats, även om det finns stora variationer.

Vårdbehov kan hastigt förändras men det går inte alltid att snabbt flytta klienter till alternativ som bättre motsvarar hens behov. Minnessjukdomar är största orsaken till ökat vårdbehov. Då tillspetsas ofta också problem och det egna hemmet är nödvändigtvis inte längre den bästa platsen.

Sociala kontakter är viktiga för att upprätthålla hälsa och verksamhetsförmåga men många seniorer är ensamma. Glädjande är då att man med hjälp av ny virtuell teknik kan erbjuda både rehabilitering och rekreation. Geografiska gränser finns inte heller. Därför kan man också i andra delar av Finland använda sig av tjänster som produceras i Sydösterbotten.

Starten är lovande och arbetet bör ges möjligheter att fortsätta. Det är viktigt att vidareutveckla det som visar sig fungera och de nya tjänsterna kan användas av och glädja många seniorer.