På torsdag kväll kom parterna överens och de kommunalt anställda fick ett nytt avtal. Det blir lite löneförhöjningar men kritiska röster har hörts att det inte är tillräckligt för att kompensera den förlust som de offentligt anställda drabbades av på grund av det så kallade konkurrenskraftsavtalet. Avtalet ledd­e till att deras semesterpeng sänktes med en knapp tredjedel.

Oavsett om överenskommelsen kan ses som bra eller inte är man som sagt i alla fall överens och därmed upphör också övertidsförbudet som hann vara i kraft några dagar för omkring 130 000 kommunalt anställda i hela landet. Ett övertidsförbud som visade på brister inom framförallt vården.

Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ledde övertidsförbudet till att man genast fick börja avboka operationer, det blev långa köer till akuten och underbemanning på avdelningar (yle.fi 6.2). Ledande chefsläkaren sa till Yle att det ”var väldigt allvarligt” och ”äventyrade patientsäkerheten”.

I Österbotten var tongångarna inte fullt så dramatiska men även här talades det om längre köer och att det kan bli problem med verksamheten om övertidsförbudet drar ut på tiden (Vbl 9.2).

Den enkla lösningen här är ju förstås att rikta de anklagande blickarna mot vårdpersonalen, men före det kanske man skulle sätta saker lite i perspektiv. Det handlar alltså inte om att vårdare strejkade eller jobbade mindre än de ska. De jobbade precis så mycket som de är anställda för men vägrade under några dagar arbeta mer än det.

Och det är tydligen tillräckligt för att systemet ska börja bryta ihop.

Om ett system är så bräckligt att det inte klarar av att personalen slutar arbeta övertid är det skäl för ansvariga beslutsfattare att titta djupt i spegeln – i synnerhet när det gäller en så vital samhällsfunktion som hälso- och sjukvård.

Då är det bara att inse att det krävs mer resurser. Ingen ska behöva skuldbeläggas för att ”bara” utföra det arbete man avtalat om. I det här fallet var det dessutom för att försöka få något bättre arbets­villkor – och vårdarna om någon för­tjänar det.