”Den gemensamma ledningsgruppen konstaterade att den nu inledda förutredningen av en kommunsammanslagning grundar sig på de två städernas uppriktiga och öppna önskan, som utgör en gynnsam grund för fortsatt utredningsarbete.”

I den svenska versionen används konsekvent ordet förutredning, från finskans esiselvitys, ett ord som kan översättas till förundersökning, preliminär utredning, förstudie eller något annat beroende på sammanhanget. Men vi är vana vid att det är polisen som gör förundersökningar när brott misstänks och det ordet låter därför lite främmande i det här sammanhanget.

Det intressanta är inte hur man översatt esiselvitys, utan varför ordet används, varför det ska betonas att det handlar om något inledande, förberedande, preliminärt.

En utredning om en kommunsammanslagning är – just det – en utredning. Svårare än så är det inte.

Invånarna i båda städer är medvetna om att det som nu ska utredas är om Kaskö ska bli en del av Närpes. Då behöver man inte trassla till det med omskrivningar.

Om det bara är en förberedelse av en utredning så blir det svårt att hänga med i den process som nu tagit fart: Fyra arbetsgrupper ska se hur man ska kunna integrera verksamheten, en utomstående utredare ska anställas. Enligt pressmeddelandet ska ”förutredningen för en kommunsammanslagning ta uppskattningsvis ett år i anspråk”.

Ska man tolka det som att man först efter ett års hårt arbete börjar själva ”riktiga” utredningen? Nej, så är det naturligtvis inte, utan om ett år ska det finnas något konkret att ta ställning till för beslutsfattarna i Kaskö och Närpes.

En utredning av det här slaget binder upp så mycket personella resurser – inte minst i underbemannade Kaskö stad – att man inte i onödan kan hålla på med möten utan att rikta in sig på konkreta saker. För inte tänker man väl sig göra en utredning om en utredning?

Vad skulle Kaskö ha att vinna och förlora på att bli en del av Närpes? Hur påverkas invånare, serviceutbudet, framtida investeringar? Hur påverkas personalen när det inte längre finns något femårigt uppsägningsskydd för kommunalt anställda?

Efter ett års utredning har vi våren 2019, och även om man nu är försiktig med tidtabeller kan man anta att det ska finnas något konkret att ta ställningen till samma år eller senast 2020.

Följande kommunalval är våren 2021. Det finns knappast något intresse bland de som nu förespråkar fusion att låta processen dra ut så länge och riskera att den görs till en kommunalvalsfråga. Fusionsfrågan var de facto redan en kommunalvalsfråga i valet i Kaskö 2017. De partier som öppet flaggade för en utredning med Närpes fick de facto majoritet i nya fullmäktige.

Det finns sådana som anser att Kaskö inte längre klarar sig på egen hand, men också inbitna fusionsmotståndare.

Men det är ju inte fel att utreda, och först när denna utredning är klar finns något att ta ställning till. Sannolikt kommer det också att resas krav på en rådgivande folkomröstning. Debatten får redan börja.

Det viktiga nu är att man fortlöpande informerar invånarna om utredningar, mål och resultat. Hemlighetsmakeri gynnar dem som inte vill ha någon fusion, eftersom det underlättar ryktesspridningen och skapar osäkerhet.