Sauli Niinistö torde med största sannolikhet fort­sätta en andra period. Det är inte lätt att utmana en sittande president och Niinistö är populär hos finländarna.

Frågan är bara om det räcker med en omgång eller om det behövs en andra också innan det står klart. Det försprång Niinistö i olika opinionsundersökningar haft är så stort att mycket tyder på att det räcker med en omgång.

Med så pass tydliga indikationer på valutgång frågar många sig också vilken inverkan det kan ha på röstningsaktiviteten. Presidentval hör av tradition till de val som lockar finländare till urnorna. I senaste val 2012 uppgick valdeltagandet i första omgången till 72,8 procent. Det var drygt en procentenhet lägre än i första omgången i presidentvalet 2006. Nu kan valdeltagandet minska, då utgången förutspås vara given.

En anledning till aktiviteten är kanske att direkt val av president infördes relativt sent, först 1991. Före det valde medborgarna elektorer, vars uppgift sedan var att välja president.

En annan orsak är att presidenten är vårt ansikte utåt, den som representerar oss ute i världen och förhoppningsvis har goda relationer åt olika håll. Det är viktigt att presidenten kan vara en förebild för gemensamma värderingar, visar en enkät som tidningen Maa­seudun Tulevaisuus låtit utföra. Finländarna vill också att presidenten ska motverka terrorism.

Vikten av att presidenten är representativ och har bra relationer till stormaktsländerna, särskilt då det gäller att stå på god fot med Ryssland, understryks också. Nato-frågan, som stöts och blöts i många politiska debatter, finns längre ner på listan.

Nästan hälften av alla som svarat vill också öka på presidentens inflytande i inrikespolitiken. Då systemet med direktvald president infördes minskades presidentens möjligheter att påverka inrikespolitiken. Nu är det riksdagen som väljer stats­minister, och presidentens uppgift är att formellt utse denna samt att fastställa den ministerlista stats­ministern presenterar.

Alla inrikespolitiska svängar kan vara en orsak till att många vill ut­öka presidentens makt på hemma­plan. Urho Kekkonen har kritiserats för att han var för självsvåldig men det kanske behöver finnas lagliga möjligheter för presidenten att ibland kunna ryta till på skarpen?