|

Oväder visar hur sårbart samhället är

NyhetsbildZoom
Tung snö får klenare träd att böja sig men kan också nedföra stora skador på större träd. Foto: Arkiv/Mikael Björkell
Vid exceptionellt väder märks hur sårbart vårt moderna samhälle är.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vi har de senaste åren fått vänja oss vid allt mer extremt väder och snabba svängningar i väderförhållandena. Snö hör inte längre automatiskt vintrar till men när den kommer är den många gånger både tung och blöt och nederbörden är dessutom riklig.

Då påminns vi också om hur sårbart vårt moderna samhälle är. Strömavbrott är ofta en följd och de kan många gånger vara omfattande. Uppvärmning, maskiner och utrustning i hemmen slutar då fungera. Mobiltelefonnätet är en svag punkt då de batterier som finns på basstationerna snabbt töms när strömtillförseln inte fungerar. Det drabbar inte bara vanliga mobiltelefonsamtal utan kan också leda till att nödsamtal inte heller fungerar.

Rapporter om omfattande strömavbrott hör ihop med de hårda stormar, som blivit vanligare. Den senaste medförde störningar i eldistributionen också här i Sydösterbotten.

De materiella skador tung snö åstadkommer kan vara oväntat stora. Tak och andra konstruktioner har gett vika för de tunga massorna och särskilt känsliga är stora hallar. Också annat än byggnader tar skada. De senaste skaderapporterna kommer från Kajanaland, där tung, blöt snö inte bara lett till omfattande strömavbrott och problem för invånarna som drabbats. Snön har också förorsakat stora förluster för skogsägarna. Enligt en första uppskattning kan den ha förstört tiotusentals kubikmeter virke. Skadornas omfattning klarnar dock först då det på plats är möjligt att inspektera de drabbade områdena.

Då vädersvängningar orsakar problem är det viktigt att räddningsinsatser kan sättas in så fort som möjligt och att arbetet koordineras. Det är inte bara räddningsväsendet som ska kopplas in. Vid strömavbrott behövs montörer och om avbrotten är omfattade inkallas också hjälp från olika delar av landet. Försvarsmakten kan ge handräckning och bana väg så att hjälpen når fram. Det finns också frivilliga som på olika sätt ställer upp.

Det är då viktigt att samarbetet fungerar och att det finns någon som har det övergripande ansvaret. I en färsk översikt efterlyser också räddningsväsendet riksomfattande arbetsformer över de regionala gränserna.

Sakkunniga talar för att det är bäst om räddningsverken bildar egna affärsverk i de kommande landskapen och att de får en tillräckligt stark roll där.

De betonar också att räddningsväsendet inte enbart är en tjänst som landskapet tillhandahåller, utan också ett led i den riksomfattande beredskapskedjan.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Mest läst senaste veckan