|

Ny piska för arbetslösa

NyhetsbildZoom
Aktiverings­modellen är ett försök att snygga till jobbstatistiken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skarp kritik har riktats mot de ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa som trädde i kraft vid årsskiftet. Ande­meningen i det är att arbetslösa nu måste vara ännu aktivare då de söker jobb. För dem som inte varit tillräckligt aktiva sjunker arbetslöshetsunderstödet med 4,65 procent.

Ett medborgarinitiativ för att omkullkasta regeringens aktiveringsmodell startades direkt efter att riksdagen strax före jul godkänt de nya villkoren. Efter drygt en vecka hade det samlat de 50 000 namn, som krävs för att ett medborgarinitiativ ska tas upp i riksdagen.

Regeringen fick en fin julklapp då statistikcentralen meddelade att sysselsättningen under hösten förbättrats. Den posi­tiva ekonomiska tillväxten inverkar också på sysselsättnings­siffrorna. En del ekonomiska experter anser att det, utgående från denna utveckling, kan vara möjligt att uppnå den sysselsättningsgrad på 72 procent som regeringen eftersträvar.

Det är sedan en annan sak hur realistisk bilden av sysselsättningen egentligen är. Det finns olika sätt att snygga till siffrorna. Enligt den internationella definition som statistikcentralen använder ingår i gruppen sysselsatta också de som jobbar bara någon timme.

Aktiveringsmodellen är då ett sätt för att ytterligare putsa statistiken. För att en arbetslös ska räknas vara tillräckligt aktiv ska hen under tre månader ha arbetat eller del­tagit i någon form av sysselsättnings­främjande verksamhet i 18 timmar.

Kritikerna räknar med att problem uppstår och understöd minskas då den arbetssökande trots aktiva försök förblir utan jobb och inte heller får de tjänster hen behöver från arbets- och näringsbyrån. Grundlagsutskottet efterlyste också ändringar i lagutkastet så att stödet inte skulle minskas för dem som inte lyckats få jobb eller tjänster, men justeringarna uteblev.

Aktiveringsmodellen har kritiserats så mycket från olika håll att det är viktigt att grundligt följa upp om den leder till mer­a nytta eller skada. Hot om sänkta stöd kan säkert få någon att ta emot också kortvariga jobb men det inverkar knappast på skatte­inkomsterna.

De många frågetecknen kring alla förändringar och reformer som är på gång väcker också fler farhågor. Det skulle vara lättare om man till att börja med var på det klara med hur den nya förvaltningen i landskapen ser ut och först därefter tar itu med andra omdaningar. Risken är nu stor att både beslutsfattare och allmänhet inte inser hur alla reformer utfaller och resultatet kan bli ett kaos.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Mest läst senaste veckan