Britt Sund fortsätter som ÖT:s och VBL:s reporter i Nykarleby – precis som tidigare – men lokalredaktionen stänger vid nyår. Syd-Österbottens lokalredaktion i Kristinestad finns kvar, men reportrarna Anders Bergvik och Lotta Sjöblad flyttar från Sjögatan till en mindre lokal i stadens centrum.

Hur tidningarna bevakar Nykarleby eller Kristinestad påverkas inte av stängningarna. Modernare tekniska lösningar gör att reportern inte behöver en fast punkt på samma sätt som tidigare.

– Jag anser att det är viktigare att vi satsar våra pengar på innehållet och journalistiken än att vi betalar fastighetshyror. Det här gäller speciellt i ett läge då journalistiken blir mer digital och reportrarna rörligare, säger ÖT:s chefredaktör Kenneth Myntti om stängningen i Nykarleby.

HSS Media har som en besparingsåtgärd stängt sin kundtjänst i Kristinestad, som var öppen två dagar i veckan. Kundbesöken minskar, då allt fler väljer att sköta ärenden som gäller prenumerationer och annonser via telefon, e-post och webben.

HSS Media har kundtjänstkontor i Närpes, Vasa, Jakobstad och Karleby.