|

Lucka 19: Taneli blev förälskad

NyhetsbildZoom
Foto: Sonja Rantamäki
Tämä on kertomus Toni-tontusta, tavallinen ja kiltti poika, joka kovasti odottaa joulua. Hänellä on monta tonttuystävää ja yhdessä he saavat tänä vuonna auttaa Joulupukkia. Tule mukaan seuraamaan Toni-tontun seikkailuja joulukuun 1–24. päivinä niin näet kaikkea mitä hänelle tapahtuu.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lucka 19: Ja samalla tavalla jatkui asiat: Leevi ja Laura olivat lainanneet uusia Muumikirjoja, joita piti lukea. Riitta oli menossa konserttiin ja Taneli oli ihastunut ...

På svenska: Och så fortsatte det: Leevi och Laura hade lånat en hög med nya Muminböcker som de skulle läsa, Riitta skulle gå på konsert och Taneli hade blivit förälskad …

GÖR ÖVNINGARNA HÄR:
1. Hörlurar, gitarr och spellista. Här kan du öva på ord kring musik. (Läs mer om hur du använder Quizlet här nedanför.)
2. Här kan du öva på meningar kring musik.
3. Det är premiär på filmen “Muumien taikatalvi” i december. Info och trailer kan du se här!
4. Kan du Muminfigurerna på finska? Testa i Hangman!
5. Videogåta:***

Bakgrund: Lärarna Sonja Rantamäki och Camilla Fellman har byggt upp "Julkalendern–Joulukalenteri", ett projekt som fått stöd från Svenska Kulturfonden. Med Joulukalenteri vill de visa att finska språket hela tiden finns nära oss och att det är ett roligt, inspirerande och lustfyllt språk.

Joulukalenteri är en berättelse uppbyggd kring tomten Toni, en vanlig snäll tomte som väntar på julen. Han har många tomtevänner, och tillsammans ska de hjälpa Julgubben. Olika små händelser i Tonis vardag illustreras med en tecknad bild samt en tillhörande text, som finns både på svenska och finska. Utgående från bild och text kommer man vidare till olika temaområden där man digitalt får fundera på ord och uttryck i anknytning till vardagsliv, praktiska ting, värderingar med mera.

Joulukalenteri är avsedd och lämplig för alla, inte bara för barn och ungdomar. Även vuxna i olika åldrar får här möjlighet att på ett roligt sätt testa sin finska, genom ett quiz och videoklipp. Eftersom uppgifterna är av varierande svårighetsgrad, så är Joulukalenteri dessutom ett ypperligt tillfälle för barn och vuxna att dagligen tillsammans sätta sig ner och ta del av det som presenteras.

Vissa av övningarna här ovanför går till Quizlet, ett verktyg för att öva ord, uttryck och begrepp på egen hand. När man klickat in sig till Quizlet kan man välja hur man vill öva orden mellan följande sätt:

1. Learn – välj rätt alternativ av fyra förslag
2. Write – skriv det rätta svaret
3. Spell – skriv det du hör
4. Test – bestäm hurudant "prov" du vill ha genom att kryssa i vid Options. Om du tex väljer bara True/False får du ett test där du ska välja sant eller falskt vid varje påstående. Pröva dig fram!
5. Match – tävla mot dig själv på tid!
6. Gravity – skydda planeten mot fallande asteroider
7. Live – ett verktyg som gör det möjligt att spela i klassrummet lagvis. (Läraren behöver ha ett gratis lärarkonto!) Eleverna måste kommunicera för att kunna svara rätt och snabbt höjs vi-känslan i laget!

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu rullar ännu en Kleinbus på vägarna i Norrnäs

NÄRPES Det är något speciellt med folkvagnar, tycker Fredrik och Petra Granskog i Norrnäs. De sålde sina bubblor för att köpa en Volkswagen Kleinbus, som de länge hade längtat efter.

Nyhetsbild
Lokalt

Ta hand om varandra i sommarvärmen – äldre och sjuka drabbas värst

Då temperaturen stiger över det normala är det äldre personer och sjuka som drabbas värst. Biträdande avdelningsskötare Ann-Christine Ekroos vid Närpes hvc-bäddavdelning uppmanar folk att ta hand om varandra i värmeböljan.

Nyhetsbild
Opinion

Utmaning att åstadkomma lockande torg

Ledare lördag 21 juli. Ett torg som lockar folk ger företagarna viktiga synergieffekter.

Nyhetsbild
Lokalt

Färre älglicenser beviljades i Närpes, Lappfjärd fick samma som i fjol

Närpesnejdens jaktvårdsförening beviljades 378 älglicenser, en kraftig minskning från de 603 älglicenser som beviljades år 2017. För Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening är siffran den samma som i fjol, 239 älglicenser.

Mest läst senaste veckan