Den sydösterbottniska styrelseplatsen i Svenska lantbruksproducenternas styrelse brukar variera mellan Närpes och Kristinestad.

– Det skulle ha varit Kristinestads tur, men Johanna var mera intresserad, säger Martin Westerberg i Yttermark.

Sydösterbotten behöver en styrelseledamot som känner trädgårds-näringen och växthusnäringen, eftersom de är stora här. Men styrelseledamoten behöver också ha kunskaper om potatisnäringen och spannmålsbranschen.

– Man behöver kunna allt då man sitter där. Det man inte har egen erfarenhet av får man läsa på. Det är också bra att rådfråga andra som känner näringen, tipsar Westerberg.

Tre möten kvar

I dag tisdag väljer SLC:s fullmäktige på sitt höstmöte bland annat efterträdare till Westerberg.

– Nu räknar jag ner. Jag har bara tre möten kvar, säger Westerberg.

Westerberg har varit aktiv inom förbundet sedan 1989, då han blev invald i Österbottens svenska producentförbunds (ÖSP:s) lokalavdelning i Yttermark. I SLC:s styrelse har han suttit sedan 2010 och i fullmäktige sedan 1999. Nu avslutar han alla förtroendeuppdrag. Han vill ge plats för de yngre.

Vi var först emot anslutningen till EU, men sedan insåg vi att vi skulle ta vara på möjligheten som fanns där. Det var bra, att vi förstod det och hängde med.
Martin Westerberg
avgående medlem i SLC:s styrelse


Börjar med försöksodling

Samtidigt trappar han även ner sin växthusodling och övergår till att bli hobbyodlare. Lönsamheten är dålig och anläggningen till åren.

Nu slipper han investera i att förnya den, samtidigt som han bävar lite grann inför våren då han inte har något att pyssla med. Försöksodling i mindre skala har han redan planerat.

– Jag tänkte experimentera med att odla squash, majs och nypotatis i växthuset.

En tillbakablick i historiken visar att det har skett stora förändringar inom näringen, utom på en punkt.

– Vi brottas med samma frågor än om lönsamheten inom näringen.

EU-inträdet var omvälvande och betydde att odlarna fick börja se på världen med andra ögon.

– Vi var först emot anslutningen till EU, men sedan insåg vi att vi skulle ta vara på möjligheten som fanns där. Det var bra, att vi förstod det och hängde med.

Under åren har näringen på trädgårdssidan också utvecklats till allt mer året runt-odling. Odlarna har anpassat sig till det och vågat satsa.

– Det har varit grymt bra. Annars skulle vi säkert ha haft mera importerade grönsaker än i dag, säger Westerberg.

Väljer på tisdag

I dag väljer förbundsfullmäktige ordförande och två vice ordförande för SLC:s fullmäktige. Fullmäktigemötet väljer även centralförbundsordförande, en första och en andra viceordförande samt fyra ledamöter och personliga suppleanter för SLC:s centralstyrelse.

Sittande fullmäktigeordförande Stefan Thölix från Korsholm och sittande styrelseordförande Holger Falck i SLC Nyland har tidigare meddelat att de undanber sig återval.

Riksdagsledamoten Mats Nylund (SFP) från Pedersöre är den enda kandidaten för posten som styrelseordförande. Principen inom organisationen är att fullmäktigeordförande och styrelseordförande inte ska komma från samma region. Nu väntas riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) från Raseborg bli ny ordförande för förbundsfullmäktige.

Martin Westerberg

  • Ålder: 65.
  • Familj: Marianne, barnen Andreas och Angelica, barnbarnen Frida, 17 och Erica, 15.
  • Bor: Yttermark och på skären i Sundom.
  • Gör: Spannmålsodling, slutar med växthusodling och blir hobbyodlare.
  • Hobbyer: Skärgårdsliv, odling av sommarblommor.


Den här artikeln ingick i tisdagens SÖ (28.11).