När Minna Nikander tillträder som ny stadsdirektör i Kaskö, vilket kan ske ännu under detta år, blir hon den 16.e som innehar en ordinarie tjänst som ledande tjänsteman i staden under de senaste fem åren. Räknar man med tf stadsdirektör Lis-Marie Enroth-Niemi som skött uppgiften tillfälligt under hösten blir hon 17.e. I en liten stad som i dagsläget har sammanlagt sex ledande tjänstemän är det ganska många.

Förvaltningschef Margit Kaseva är den enda av de nuvarande tjänstemännen som suttit längre än fem år på sin post. Grundtrygghetsdirektör Tiia Krooks har varit näst längst i stadens tjänst – snart tre år.

Ekonomidirektör Anne Lillträsk har skött sin tjänst i ganska exakt ett år nu medan bildningsdirektör Sirkka Suurla och teknisk direktör Jarmo Latikka tillträtt under hösten – och Nikander har som sagt inte börjat än.

Sommaren var extrem när tre ledande tjänstemän slutade inom kort tid, men genomgången visar att det varit stor omsättning på direktörerna i Kaskö under flera år. Störst omsättning har det varit på tekniska direktörer – Latikka är den fjärde på drygt tre år – men man har också till exempel haft tre grundtrygghetsdirektörer under samma tid. Eller egentligen fyra eftersom läkaren, medan Kaskö hade en sådan, också fungerade som vårddirektör.

Orsakerna till att folk slutat är olika och långt ifrån alla gånger har varit förknippade med någon form av dramatik. Man kan därför inte dra några slutsatser om att tjänstemännen skulle fly Kaskö på grund av någon viss orsak.

Inte desto mindre skapar det stora problem inom en så liten organisation som Kaskös. När direktörer i värsta fall slutar efter omkring ett år blir det svårt att få kontinuitet i arbetet. Är man, som oftast varit fallet, dessutom utan tjänsteinnehavare en längre tid tills man lyckats rekrytera en ny uppstår också perioder då en hel del viktigt arbete står stilla.

Det här kan försätta såväl övrig personal som stadens invånare i en besvärlig sits.

Problemen fortsätter även efter att en ny tjänsteinnehavare tillträtt. Om det inte finns någon på plats som kan hjälpa den nya att snabbt komma in i arbetet blir hen tvungen att lägga ned tid och energi på att samla in alla lösa trådar istället för att ta itu med sådant som borde göras. Det är egentligen bara på posten som ekonomidirektör man lyckats få till en smidig övergång under de senaste åren. I övriga fall har den nya tjänsteinnehavaren fått komma till ett mer eller mindre tomt kontor och på egen hand fått försöka luska ut i vilken skrivbordslåda vilka papper ligger.

Det här är förstås ingen situation stadens beslutsfattare har önskat. Frågan är om de hade kunnat undvika den. På fullmäktigemötet förra veckan konstaterade Ilkka Hovi (Saml) att rekryteringarna i Kaskö inte alltid gått så bra på senare år.

En liten stad som Kaskö är inte i den lyckliga situationen att man kan välja och vraka mellan sökande och det är inte säkert att det hade gått annorlunda även om man i vissa fall valt en annan person. Rekryteringsprocesserna är oavsett något man bör se över.