|

Österbotten har lägst arbetslöshet i Finland

NyhetsbildZoom
Österbotten har fortfarande låg arbetslöshetsgrad i jämförelse med övriga regioner. Foto: Lehtikuva/Anni Reenpää
Österbotten fortsätter att uppvisa sjunkande arbetslöshetssiffror. Regionen har nu den lägsta arbetslöshetsgraden i Finland, med Åland som undantag. Arbetslöshetsgraden i regionen är 7,1 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det visar de färska siffrorna från Närings-, trafik och miljöcentralen i Österbotten. I slutet av förra månaden fanns det sammanlagt 8380 arbetslösa arbetssökande vid Österbottens arbets- och näringsbyrå. Det är 2 154 färre än för ett år sedan.

Från föregående månad, det vill säga september, minskade antalet arbetslösa med 311 personer. Jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol minskade arbetslösheten med 20,4 procent.


Lägst andel arbetslösa i Larsmo

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade kvantitativt sett mest i Vasa, Karleby och Jakobstad.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften var störst i Lestijärvi, 10,7 procent, i Vasa, 9,2 procent och i Kannus, 8,8 procent.

Arbetslöshetsgraden i Karleby var 8,2 procent och i Jakobstad 8,1 procent.

Larsmo har den lägsta andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften, 2,5 procent. Näst lägsta andel hade Pedersöre, 2,9 procent. Närpes hade tredje lägst, 3,0 procent.


Allt färre unga utan jobb

Det är särskilt ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten som minskar i regionen.

I slutet av oktober fanns det 1 038 arbetslösa arbetssökande under 25 år, vilket är 454 färre än vid motsvarande tidpunkt i fjol och 96 färre än under föregående månad.

Antalet arbetslösa arbetssökande minskade också i åldersgruppen 25­29 år, med 266 personer jämfört med situationen året innan.

Antalet arbetslösa över 50 år var 3258, 488 färre än för ett år sedan.

Se arbetslöshetsstatistik från din hemkommun!

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.