|

Brandstationerna öppnar sina dörrar

NyhetsbildZoom
En dag på brandstationen i Kristinestad 2015: Tommy Bäckström berättade om utrustningen i brandbilen för syskonen Oliver (till vänster), Lea och Aron Knuts från Vasa. Foto: Arkiv/Mats Ekman
Flera brandstationer i Österbotten håller öppet hus under det riksomfattande evenemanget En dag på brandstationen på lördag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hur kan jag förbättra brandsäkerheten i hemmet? Hur ska jag agera om det börjar brinna? Bland annat det kan man få praktiska tips om under evenemanget En dag på brandstationen på lördag.

Under evenemanget, som ordnas i hela landet, håller många brandstationer öppet hus och ordnar olika aktiviteter med brandsäkerhetstema för både barn och vuxna. Besökarna får även bekanta sig närmare med stationen och med brandbilarna.

Bland annat på Österbottens räddningsverks område öppnar flera brandstationer sina dörrar mellan klockan 10 och 14 på lördag.

En dag på brandstationen i Österbotten

  • På Österbottens räddningsverks område har de här brandstationerna öppet hus på lördag 25 november klockan 10–14:
  • Smedsby-Böle FBK, Dragnäsbäck FBK, Vasa FBK, Lappfjärd FBK och brandstationerna i Närpes, Malax, Petalax, Lillkyro, Storkyro och Laihela.

En dag på brandstationen-evenemanget fungerar samtidigt som inledning på Brandsäkerhetsveckan – en temavecka som är gemensam för hela räddningsbranschen samt för många andra aktörer. Veckan koordineras av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland och finansieras av Brandskyddsfonden.

Temat för Brandsäkerhetsveckan i år är "Du räddar". Med det vill man lyfta fram att var och en kan rädda sitt hem genom att agera rätt – börjar det brinna kan ens egna agerande vara livsviktigt. Eftersom det dessutom kan ta flera minuter för brandkåren att nå platsen är det bra att kunna förstahandssläckning och att kunna rädda dem som är i fara.


Till temaveckan hör även Brandmetern och Nordiska brandvarnardagen.

Med hjälp av Brandmetern kan hem, husbolag, skolor, läroinrättningar, daghem och arbetsplatser kontrollera grundläggande brandsäkerhetssaker. Målet är att få hela Finland att förbättra sin egen och näromgivningens brandsäkerhet.

Brandvarnardagen firas nästa fredag, den 1 december, i alla nordiska länder. Målet med dagen är att betona hur viktigt det är med en fungerande brandvarnare och att den är rätt placerad.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Nyhetsbild
Lokalt

Kvinna vurpade med bil på Strandvägen i Närpes – landade på taket i diket

NÄRPES På fredagseftermiddagen inträffade en bilolycka på Strandvägen mellan Tjärlax och Nämpnäs. Det var bilen bakom den olycksdrabbade bilföraren som ringde om olyckan, säger jourhavande brandförman.

Nyhetsbild
Opinion

Plastbergen måste minska

Ledare lördag 22 september Plastavfall är ett stort problem och krafttag krävs för att det minskar.

Mest läst senaste veckan