|

Kluvna åsikter om vargprojekt

NyhetsbildZoom
Enligt Hans Wickman, rovdjurskontaktperson och jägare i Övermark duggar vargobservationerna tätt i regionen. Än så länge har Wickman och hans jaktkompanjon, taxen Elis, klarat sig undan vargen. Foto: Malin Bylund
Genom en insamling av vargspillning vill man få en mer exakt bild av vargarnas förekomst. Åsikterna om projektet är tudelade.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu går Naturresursinstitutet Luke och Finlands viltcentral in i ett gemensamt forskningsprojekt med målet att mer exakt kunna identifiera vargarnas revir, antalet vargflockar och antalet vargar i varje flock. Det genom att undersöka DNA-uppgifter i vargarnas spillning.

Projektet går i praktiken ut på att frivilliga – främst jägare och andra som är vana att röra sig i naturen – ska samla in spillningen.

För varje område finns en kontaktperson som samlar in samtliga prov och skickar dem vidare för analys till Åbo universitet.

Prover samlas in från första november fram till 15 februari i bland annat Österbotten och sydvästra Finland.

Hans Wickman, rovdjurskontaktperson och jägare i Övermark, tycker att det är bra att man går in för att fördjupa sig i förekomsten av vargarna. Men åsikterna om projektet är inte enbart positiva.

– Det som inte är så bra är att proverna inte visar om det är hybrider. Om DNA:t är oklart så blir det klassat som ett misslyckat prov, säger Wickman och fortsätter:

– Det är den största missen. Man skulle ju vilja veta om det finns någon grund för det här med hybrider.

Läs mer i lördagens SÖ (4 november).

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan