;
|

Tänd ljus för nära och kära som gått bort

NyhetsbildZoom
Många människor besöker i helgen begravningsplatserna och för ljushälsningar till nära och kära bortgångna.  Foto: Arkiv/Daniel Nissén
Under allhelgonahelgen tänds många ljus i novembermörkret.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är en vacker tradition att nu tända ljus som lyser upp vid gravarna och helgen är en av de gånger då många människor besöker begravningsplatserna. Flera kommer också långväga ifrån med en ljushälsning till nära och kära, som inte längre finns här med oss.

I kyrkorna minns man dem som dött sedan fjolårets alla helgons dag. Namnen på de avlidna läses upp och ljus tänds för dem under parentationen. För anhöriga finns det många olika sätt att komma ihåg de bortgångna.

En del föredrar en tyst stund på kyrkogården, i samband med att man kommer med sin ljushälsning. För andra är det viktigt att få delta i högmässan i en kyrka eller i en andaktsstund i ett kapell. Så finns det de som tänder sina ljus i hemmet och där tänker på avlidna.

Det finns många sätt att värna om den fina traditionen. Var och en väljer själv det sätt att komma ihåg, som bäst motsvarar de värderingar man anser vara viktiga. Många uppskattar också den stund av stillhet, som helgen erbjuder.

Ibland är det inte möjligt att tända ljus just på den grav som man gärna skulle föra en ljushälsning till. Graven kan ligga på annan ort, i annat land eller kanske den bortgångna önskade få sin aska utströdd i havet. Då är det bra att det på många begravningsplatser finns ett monument, där man kan lämna sin hälsning till dem som fått sin sista viloplats på annat ställe.

Det är kanske i första hand de avlidna vi tänker på den här tiden på året. Lutherska kyrkan påminner oss också nu om att tänka på att det finns många människor som behöver stöd och hjälp. Om de egna krafterna inte räcker till för att se det ljusa i livet är det viktigt att ha någon som lyssnar och kan hjälpa.

Kyrkans kampanj uppmanar folk att tända ljus för sina nära och kära, både i det verkliga livet och på sociala medier, och den pågår till och med alla helgons dag. Det kan vara relationer, tro, stress, sorg eller livet i största allmänhet, som tynger. Ett förtroligt samtal kan då hjälpa en medmänniska framåt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan