Svenska dagen på måndag den 6 november inleder årets Svenska veckan-firande som pågår fram till söndag den 12 november.

Folktinget uppmärksammar i år veckan stort på femton orter i Finland: Karleby, Kristinestad, Uleåborg, Björneborg, Åbo, Kimitoön, Raseborg, Kyrkslätt, Esbo, Helsingfors, Vanda, Tammerfors, Lahtis, Borgå och Lovisa.

Läs mera om programmet på de olika orterna här.

I år satsar man speciellt på att synliggöra all den teaterverksamhet som sker på svenska för barn och ungdomar. Teatrarna kommer därför att turnera runt på orterna under veckan.

– För Folktinget är det viktigt att det svenska språket i Finland uppmärksammas med en egen temavecka då man lyfter upp finlandssvenska kulturaktiviteter och organisationer som jobbar med och för det svenska i landet. Vi vill samtidigt ge möjlighet för lokala aktörer att presentera sin verksamhet, säger projektkoordinator Maria Larma i ett pressmeddelande.

– Vi uppmuntrar också de lokala skolorna och daghemmen att bjuda in språkbadsklasser och vänelever från finska skolor för att locka till ett naturligt umgänge över språkgränserna.

Ett nyckelord under årets svenska vecka är "gemenskap" – och då inte bara språkligt utan även över generationer. Benny Törnroos besöker seniorhem och de lokala arrangörerna bjuder in daghemsbarn för att sjunga kända barnvisor tillsammans.


Satsar stort på show för högstadieelever

För högstadieeleverna blir det däremot helt annat program. Showen "X möter X" med Christoffer Strandberg är en storsatsning som görs i samarbete mellan Yle X3M, Luckan och Folktinget.

Klockan 12 på måndag, på Svenska dagen, kan man streama showen i skolorna så att alla elever – oberoende var i Finland de befinner sig – kan se den samtidigt.

"X möter X" går ut på att skådespelaren och imitatören Strandberg gör intervjuer med olika personer i egenskap av dem själva. Tittarna får bland annat se när Elisabeth Rehn och Krista Siegfrids möter sig själva, medan Humorgruppen KAJ möts i en enda person.