Meteorologerna varnar för att snöfall eller snöblandat regn gör väglaget sämre i landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten i kväll.

NTM-centralen i Södra Österbotten har därför beslutat att redan nu börja införa vinterhastigheter, främst på riksvägarna 8, 3 och 19. Planen var ursprungligen att börja byta ut hastighetsskyltarna i morgon, torsdag.

– Gamla Vasa län är indelat i nio driftsentreprenadområden och arbetet inleds samtidigt på alla områden, säger Anders Östergård, direktör för ansvarsområdet för trafik och infrastruktur på NTM-centralen i Södra Österbotten.

På motorvägarna sänks hastigheterna till 100 kilometer i timmen och på största delen av landsvägarna till 80 kilometer i timmen. Vissa vägavsnitt kan få en begränsning på 70 eller 60 kilometer i timmen beroende på vägens skick och trafikmängden.

Även på de områden som hör till NTM-centralerna i Birkaland och Nyland påbörjas ändringen av hastighetsbegränsningarna i dag.

Så här påverkas Österbotten

  • På NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar med en körbana utan mitträcke sänks alla 100 km/h hastighetsbegränsningar till 80 kilometer i timmen. Dessa vägavsnitts sammanlagda längd är ca 1300 km. På vägarna där hastigheten sänks till 80 kilometer i timmen har inga ändringar skett jämfört med i fjol.
  • Hastighetsbegränsningen 120 km/h på Vasa motorväg sänks till 100 kilometer i timmen på en ca 9 km lång sträcka.
  • På riksväg 8 Smedsby omfartsväg lämnas 100 km/h hastighetsbegränsningen i kraft på en cirka 7 km lång vägsträcka.
  • På riksväg 19 Seinäjoki östra omfartsväg mellan Rengonharju och Nurmo är hastighetsbegränsningen 100 km/h i kraft vintertid på en cirka 18 km lång vägsträcka.
  • På samma sätt som tidigare sänks hastighetsbegränsningen på en kort sträcka från 80 km till 60 km i timmen på riksväg 8 vid x-korsningen i Hopsala i Kronoby.