|

Nu införs vinterhastigheter på Österbottens vägar

NyhetsbildZoom
Vinterhastighet. Foto: Mats Ekman
Sämre väder gör att man börjar införa vinterhastigheter i de österbottniska landskapen redan på onsdag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Meteorologerna varnar för att snöfall eller snöblandat regn gör väglaget sämre i landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten i kväll.

NTM-centralen i Södra Österbotten har därför beslutat att redan nu börja införa vinterhastigheter, främst på riksvägarna 8, 3 och 19. Planen var ursprungligen att börja byta ut hastighetsskyltarna i morgon, torsdag.

– Gamla Vasa län är indelat i nio driftsentreprenadområden och arbetet inleds samtidigt på alla områden, säger Anders Östergård, direktör för ansvarsområdet för trafik och infrastruktur på NTM-centralen i Södra Österbotten.

På motorvägarna sänks hastigheterna till 100 kilometer i timmen och på största delen av landsvägarna till 80 kilometer i timmen. Vissa vägavsnitt kan få en begränsning på 70 eller 60 kilometer i timmen beroende på vägens skick och trafikmängden.

Även på de områden som hör till NTM-centralerna i Birkaland och Nyland påbörjas ändringen av hastighetsbegränsningarna i dag.

Så här påverkas Österbotten

  • På NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar med en körbana utan mitträcke sänks alla 100 km/h hastighetsbegränsningar till 80 kilometer i timmen. Dessa vägavsnitts sammanlagda längd är ca 1300 km. På vägarna där hastigheten sänks till 80 kilometer i timmen har inga ändringar skett jämfört med i fjol.
  • Hastighetsbegränsningen 120 km/h på Vasa motorväg sänks till 100 kilometer i timmen på en ca 9 km lång sträcka.
  • På riksväg 8 Smedsby omfartsväg lämnas 100 km/h hastighetsbegränsningen i kraft på en cirka 7 km lång vägsträcka.
  • På riksväg 19 Seinäjoki östra omfartsväg mellan Rengonharju och Nurmo är hastighetsbegränsningen 100 km/h i kraft vintertid på en cirka 18 km lång vägsträcka.
  • På samma sätt som tidigare sänks hastighetsbegränsningen på en kort sträcka från 80 km till 60 km i timmen på riksväg 8 vid x-korsningen i Hopsala i Kronoby.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan