Senast det var aktuellt med kommunfusioner i Österbotten var 2014 då order kom från regeringen att alla kommuner skulle utreda. För de sydösterbottniska kommunerna blev det en tvådelad utredning: dels om man skulle bilda en kommun bestående av Kaskö, Närpes och Kristinestad och dels om man skulle ingå i ett Stor-Vasa bestående av tio kommuner från Vörå till Kristinestad. Rekommendationen var Stor-Vasa men så blev det ändå inte. Efter att alla fullföljt sin plikt och deltagit återgick man till sin normala tillvaro. Allt var som förr och ingen trodde väl heller något skulle förändras.

Nu är fusionsutredningar på tapeten igen i Österbotten. I två kommuner – Kaskö och Korsholm – finns initiativ till att utreda med grannen – Närpes och Vasa. I Korsholm finns redan beslut på saken och utredningen ligger i startgroparna. I Kaskö kommer ärendet upp i stadsstyrelsen på tisdag.

Den här gången är situationen en helt annan än för tre år sedan. Nu kommer initiativet från kommunerna själva och dikteras inte uppifrån. Det är av helt olika orsaker som Kaskö och Korsholm vill utreda men båda har sett ett behov att söka sig till grannen. Det betonas ofta att en utredning är en utredning och att en fusion är ett helt nytt beslut. Det är sant och något man bör hålla i minnet, men ingen föreslår heller en utredning om man inte är beredda på att den kan leda till en fusion.

Båda de här utredningarna kommer att ha en stor inverkan på Sydösterbotten. Om Kaskö och Närpes utreder uppstår frågan vad Kristinestad ska göra. Ska man genast ansluta sig, komma med senare eller helt stå utanför? Åtminstone i Kaskö finns säkert de som är villiga att ta med också Kristinestad.

Argumentet för en fusion mellan Vasa och Korsholm har varit att Österbotten behöver en starkare centralort som bättre kan hävda sig i Helsingfors. Turerna kring Vasa centralsjukhus jourstatus visade att Vasa inte längre är den självklara huvudorten i området och fler bataljer lär komma.

Kan Vasa stärka sin ställning genom fusioner på samma sätt som Seinäjoki gjort? Åtminstone fusionsförespråkarna svarar tveklöst ja på den frågan.

Det innebär samtidigt att Vasa, liksom Seinäjoki, skulle bli allt mer dominant inom det egna landskapet. Övriga kommuner får då ta sig en funderare på om man ska stärka sin ställning genom egna fusioner, också ansluta sig till Vasa eller fortsätta som förr. Av de två nu aktuella fusionsutredningarna känns Kaskös som den betydligt osäkrare. Samtidigt som stödet för en fusion med Närpes ökat finns fortfarande ett starkt motstånd inom vissa kretsar. Det återstår att se om enigheten bland de som lämnade in motionen håller hela vägen.

Å andra sidan är Kaskö också den kommun som verkar ha minst valmöjligheter sett till stadens usla ekonomi. Om inget mirakel inträffar torde alternativen vara att frivilligt genomföra en fusion nu eller vänta på att man tvingas till det.

Om två fusionsutredningar pågår samtidigt i Österbotten kommer det att få effekter för grannkommunerna. De blir tvungna att överväga hur de ska agera och speciellt Vasa-Korsholm kan få de andra att börja se över sina alternativ.