|

SPT inleder samarbete med svenska TT

NyhetsbildZoom
Anna Back är chefredaktör för nyhetsbyrån SPT som kör i gång sin nya verksamhet den 1 november. Foto: Arkiv
I november inleder nyhetsbyråerna SPT i Finland och TT i Sverige ett omfattande samarbete om teknik och innehåll. Det ger finlandssvenska nyheter en större chans att nå läsare utanför Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

SPT har ingått ett avtal med TT om en teknisk plattform för produktion och distribution av texter, bilder, videor och olika former av digital journalistik.

– Avtalet med TT gör att SPT kan koncentrera sig på att producera innehåll i en beprövad lösning som har 15 000 användare. TT satsar mycket på att utveckla digitala lösningar och det här kommer att synas i SPT:s produktion, säger chefredaktör Anna Back.

Avtalet träder i kraft 1 november – samma dag som nyhetsbyrån SPT kör igång sin nya verksamhet.

Rekrytering av byråns anställda pågår som bäst för att hitta den bästa mixen av kompetenser och ansvarsområden. SPT har verkat i ett mindre format sedan 1970-talet och är från 2013 ett aktiebolag ägt av mediernas samarbetsorganisation Svensk Presstjänst rf.

Målet är att utvidga verksamheten

Distribution av nyhetsmaterial är ofta tidskrävande, men genom samarbetet kommer SPT att kunna leverera material till nuvarande och nya kunder på ett etablerat och effektivt sätt. Dessutom ingår vidareförmedling av SPT:s material till andra kunder. Det här ger möjlighet till en bredare kundstock för SPT, vilket byrån eftersträvar både i Finland och de nordiska länderna.

– När TT förmedlar SPT-texter betyder det att de har potential att nå väldigt många läsare. Vi talar inte längre bara om Svenskfinland, utan alla svenskspråkiga, säger Back.

– Eftersom mediehusen bakom SPT – HSS Media och KSF Media – redan är kunder hos TT är det naturligt att utveckla och fördjupa samarbetet, säger Back.

SPT:s fokus kommer att ligga på nationella nyheter som intresserar möjligast många: en pensionär i Karleby, en ung kvinna i Helsingfors och en kulturarbetare i Norrbotten.

– Finsk politik, ekonomi, sport och kultur kan intressera också utanför landsgränserna, säger Back.

Lokalnyhetsbevakningen kommer fortsättningsvis att skötas av de enskilda tidningsredaktionerna.

Zoom

Göran Westin är senior redaktionell affärsutvecklare på TT Nyhetsbyrån. Foto: TT/Henrik Montgomery


TT tackar ja till nyheter om Finland på svenska

Genom samarbetsavtalet knyter TT starkare band till de svenskspråkiga tidningarna i Finland.

– TT har en långvarig relation med de svenskspråkiga tidningarna inom KSF Media och HSS Media. Det nya samarbetet med deras gemensamma byrå SPT går helt i linje med TT:s långsiktiga strävan att jobba närmare kunderna när det gäller tekniska lösningar, produktion och redaktionellt innehåll, säger Göran Westin, senior redaktionell affärsutvecklare på TT Nyhetsbyrån.

Enligt Westin ligger det i nyhetsbyråns DNA att leverera nytta och tjänster, men ser gärna ett utbyte av material i båda riktningarna.

– Min tanke och förhoppning är att vi ska få nytta av det som produceras. Det händer en hel del i Finland som är av intresse utanför landets gränser. Att få tillgång till material, som ur vår synvinkel är på rätt språk, är en stor fördel, säger Westin.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan