;
|

Omstridd skarvplan nu klar

NyhetsbildZoom
Skarvar. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
På lång sikt ska skarvstammen i Österbotten reduceras till 25 procent av 2016 års nivå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skarvbeståndet längs den österbottniska kusten är starkt och orsakar lokalt allvarlig skada. Det finns alltså goda grunder för att reglera skarvbeståndet i enlighet med gällande lagstiftning.

Så konstaterar den regionala skarvsamarbetsgruppen som i dag, flera månader senare än planerat, presenterade åtgärdsplanen för skarv i Österbottens kustområde (Österbotten och Mellersta Österbotten). Med åtgärdsplanen, som är den första i landet, vill samarbetsgruppen visa att det finns goda möjligheter att minska skarvarnas negativa inverkan.

Själva planen är indelad i sju huvudkapitel som bland annat behandlar skarvkoloniernas utveckling i kustområdet och skador som skarven orsakar, och som kan vara till grund för beviljande av undantagstillstånd.


Åtgärdsplanen innehåller också fem exempel på konfliktområden. Syftet med konfliktområdena är att exemplen kan fungera som underlag vid ansökningar om undantagstillstånd.

Till konfliktområden räknas: Lappfjärds åmynning, Malax åmynning, Oravais-Monå-Kantlaxfjärden, Revöfjärden och Södra stadsfjärden i Vasa.

Men man nådde inte konsensus om planen inom skarvsamarbetsgruppen. Fyra avvikande åsikter lämnades in, bland annat Natur och Miljö ställer inte sig bakom planen. Den brännande punkten var förslaget om att reducera skarvstammen i Österbotten till 25 procent av 2016 års nivå.

Enligt Finlands miljöcentral var antalet häckande skarvpar i Österbotten förra året 7 400.


Åtgärdsplanen är inte juridiskt bindande och används primärt som underlag och tillägg till ansökan om undantagstillstånd mot skarv. Målgrupperna är i första hand fiskeområden, delägarlag, fiskargillen och yrkesfiskare.

Skarvsamarbetsgruppen låter planen vara ett levande dokument som gruppen uppdaterar och kompletterar årligen

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan