Att skarvstammen ska minskas till 25 procent av nivån 2016 var något som naturorganisationerna inte kunde godkänna. Natur och miljö står därför inte bakom åtgärdsplanen för skarv i Österbottens kustområden som publicerades på måndagen.

– Jag är djupt besviken över att samarbetsgruppen inte följde Miljöministeriets anvisningar om att söka samförstånd mellan alla parter som fått en inbjudan. Åtgärdsplanen får klart mindre tyngd utan naturorganisationerna och risken för att åtgärder bromsas av besvär ökar, säger Natur och Miljös verksamhetsledare Bernt Nordman i ett pressmeddelande.

Natur och Miljö anser att frågan om skarvstammens storlek ska avgöras på nationell nivå, i form av en skötselplan för skarvstammen. Däremot kan organisationen godkänna att man begränsar storleken på enskilda kolonier inom de fem exempelområden som lyfts fram i åtgärdsplanen.


Trots att man inte kunde komma överens om slutresultatet anser Natur och Miljö ändå att förhandslingsprocessen varit nyttig och hoppas att det digra arbetet ska synas i form av bättre ansökningar om undantagslov.

– Vi var mycket nära en samsyn om hur koloniernas storlek skall begränsas. Äggoljning och skrämsel kan naturorganisationerna godkänna, men bland representanterna för fiskesektorn och vattenägarna finns en övertro på skjutvapnens förmåga att lösa skarvkonflikten.

Natur och Miljö är med i den regionala samarbetsgruppen för skarv i Österbotten. Bernt Nordman satt med i beredningsgruppen som utformade förslaget till åtgärdsplan den 14 augusti. Enligt Natur och Miljö lämnade Nordman gruppen när den övergick från konsensus till majoritetsbeslut. På samarbetsgruppens möte den 18 september, då handlingsplanens innehåll godkändes, lämnade Nordman in en avvikande åsikt som nu ingår som bilaga i åtgärdsplanen.