;
|

Natur och Miljö: Ensidig och halvfärdig skarvplan

Miljöorganisationen Natur och Miljö är besviken på åtgärdsplanen för skarv som presenterades på måndagen och meddelar att man inte står bakom den.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att skarvstammen ska minskas till 25 procent av nivån 2016 var något som naturorganisationerna inte kunde godkänna. Natur och miljö står därför inte bakom åtgärdsplanen för skarv i Österbottens kustområden som publicerades på måndagen.

– Jag är djupt besviken över att samarbetsgruppen inte följde Miljöministeriets anvisningar om att söka samförstånd mellan alla parter som fått en inbjudan. Åtgärdsplanen får klart mindre tyngd utan naturorganisationerna och risken för att åtgärder bromsas av besvär ökar, säger Natur och Miljös verksamhetsledare Bernt Nordman i ett pressmeddelande.

Natur och Miljö anser att frågan om skarvstammens storlek ska avgöras på nationell nivå, i form av en skötselplan för skarvstammen. Däremot kan organisationen godkänna att man begränsar storleken på enskilda kolonier inom de fem exempelområden som lyfts fram i åtgärdsplanen.


Trots att man inte kunde komma överens om slutresultatet anser Natur och Miljö ändå att förhandslingsprocessen varit nyttig och hoppas att det digra arbetet ska synas i form av bättre ansökningar om undantagslov.

– Vi var mycket nära en samsyn om hur koloniernas storlek skall begränsas. Äggoljning och skrämsel kan naturorganisationerna godkänna, men bland representanterna för fiskesektorn och vattenägarna finns en övertro på skjutvapnens förmåga att lösa skarvkonflikten.

Natur och Miljö är med i den regionala samarbetsgruppen för skarv i Österbotten. Bernt Nordman satt med i beredningsgruppen som utformade förslaget till åtgärdsplan den 14 augusti. Enligt Natur och Miljö lämnade Nordman gruppen när den övergick från konsensus till majoritetsbeslut. På samarbetsgruppens möte den 18 september, då handlingsplanens innehåll godkändes, lämnade Nordman in en avvikande åsikt som nu ingår som bilaga i åtgärdsplanen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan