;
|

Kunnas: Vi har annat än idrottsframgångar att glädjas över

NyhetsbildZoom
Kaj Kunnas besökte Närpes i torsdags. Anna Teir och Annica Eklund från Närpes vuxeninstitut hjälper Kunnas med förberedelserna inför hans föreläsning i stadshuset. Det handlade, naturligtvis, mest om idrott. Foto: Daniel Nissén
Kaj Kunnas tycker ändå inte att idrottsframgångarna är lika viktiga längre. Finland har så mycket annat att vara stolt över – viktigare områden där landet i dag hör till de främsta i världen, bra skola, bra sjukvård. Han föreläste i Närpes i torsdags.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För den unga nationen Finland var idrotten av stor betydelse och landet hörde under 1900-talets första decennier också till de idrottsligt mest framgångsrika länderna, och då speciellt inom långdistanslöpning.

– Det finns bara ett land som löpts in på världskartan, och det är Finland, säger Kaj Kunnas.

Kunnas, mångårig sportredaktör på Yle, var på torsdagen i Närpes för att föreläsa om idrottens betydelse i det 100-åriga Finland.

– Vi löptes in på världskartan fast vi inte fanns. 1912 när det var OS i Stockholm tillät Tsarryssland att vi vandrar in med Finland på skylten och blåvit flagga på bringan. Folk måste ju ha undrat vad Finland var.

Den gången var Finland fjärde bästa nation i medaljtabellen. Även under 1920- och 30-talet skördade landet stora framgångar på de olympiska arenorna.

I de senaste olympiska sommarspelen i Rio de Janeiro var Finland 78:e nation – det sämsta resultatet någonsin.

– Men vi behöver inte idrottsliga framgångar längre. För nu vet världen vad Finland är.

Finland förknippas ändå starkt med idrotten. Kunnas berättar att det är främst tre saker som dyker upp när han diskuterar Finland med människor ute i världen. Det är Nokia, kriget – och framförallt de idrottsliga framgångarna.

Kaj Kunnas tycker ändå inte att idrottsframgångarna är lika viktiga längre. Finland har så mycket annat att vara stolt över – viktigare områden där landet i dag hör till de främsta i världen.

– När Finland fyller 200 år hoppas jag själv att man ute i världen känner till Finland för freden, sjukhusen och skolorna.

– Skit i det om vi får några fler medaljer om Finland har det bästa skolsystemet i världen eller de bästa sjukhusen.

Läs hela intervjun med Kaj Kunnas i lördagens SÖ (30.9) som papperstidning eller som e-tidning.

Där listar Kunnas fyra orsaker till att Finland nu släpar efter inom den internationella idrotten.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan