Allt fler lånar pengar för konsumtion och utan säkerhet, samtidigt som summorna blir allt större. Tillväxttakten av konsumentkredit utan säkerhet i Mars i år var 13.7% i Finland, i jämförelse med 7.1% i fjol. På så lite som fem år har utlåningen till konsumtionsändamål ökat med 20 procent i Sverige, enligt DN. Detta medan tillväxttakten för konsumtionskrediter med säkerhet har legat ganska stabilt omkring 2% i flera år.

Finlands Bank hävdar att förklaringen kan ligga i lägre räntor. I Mars förra året var genomsnittsräntan för konsumtionskrediter utan säkerhet på nästan 6%, medan den ett år senare låg på 4,97%. Detta bör jämföras med räntan får konsumtionskrediter med säkerhet, som vid samma tidpunkt var på 3,01%. På samma gång blir lånens löptider längre, från en genomsnittstid på 7 år, 9 månader under 2011 är den genomsnittliga löptiden nu uppe i 12 år, 8 månader.

Utnyttja konkurrensutsättning

Det är alltid värt att jämföra olika lånerbjudanden innan man godtar ett lån, eftersom den totala kostnaden, räntorna och eventuella avgifter kan skilja sig stort mellan olika långivare. Genom att skicka din ansökan till flera olika banker och finansbolag får du många olika erbjudanden att överväga, så att du kan fatta ett bättre beslut.

Det kan dock vara en tidskrävande process, då du måste fylla i och lämna in ansökan med alla relevanta uppgifter, samt att finansbolagen måste utföra en kreditupplysning för varje ansökan. Inte bara tar det onödig det, det kan dessutom reflektera illa på dig om det har utförts många kreditupplysningar i ditt namn.

Det är enklare än någonsin att jämföra lån

Sedan ett par år tillbaka har det varit lag på att vad som kallas för den effektiva räntan måste anges av långivarna, istället för den nominella räntan. Det beror på att det tidigare inte fanns någon gräns, så den effektiva räntan på ett snabblån kunde stiga till 1000 procent. Efter att den nya lagen infördes försvann omkring 75% av bolagen, efter att alla oseriösa uppstickare.

Den effektiva räntan inkluderar såväl den nominella räntan som alla avgifter och tillägg, så att du kan jämföra den faktiska kostnader för lånet. Lainanvälittäjä är en finsk tjänst som skickar din ansökan till många olika långivare, med en enda kreditupplysning och vanligtvis ger dig svar inom 15 minuter.

Sedan kan du enkelt jämföra de olika erbjudanden du får, inklusive hur stora summor du får låna, under hur lång tid, samt den effektiva räntan. I bästa fall har du pengarna på kontot samma dag. Lånemegleren och Lånemäklaren är de norska och svenska tjänsterna i koncernen.

Se alltid över din egna ekonomi innan du tar ett lån och försäkra att du kan betala av det. Har du redan flera utstående krediter så kan det vara smart att samla dina lån till ett enda, vilket innebär att du endast får en räkning och dessutom får en lägre ränta.