Upphängd skarv i Nämpnäs hade skjutits

NyhetsbildZoom
En makaber syn mötte besökare på väg till Nämpnäs i helgen. Nu står det klart att skarven hade skjutits. Foto: Miranda Eklund
Den skarv som hängdes upp i vägskylten i Nämpnäs hade skjutits. Nu utreder polisen händelsen som naturskyddsbrott och/eller jaktbrott.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En polispatrull begav sig till Strandvägen i Nämpnäs, Närpes på måndagseftermiddagen, och plockade ner skarven, som hade hängt där sedan söndagskvällen. Ett skotthål bekräftade att skarven hade dödats och sedan spänts upp i vägskylten. Skarven var väl synlig för de som körde längs Strandvägen.

Skarven är fridlyst och får inte jagas. Därmed utreds nu händelsen som naturskyddsbrott, men möjligen kan även rubriceringen bli jaktbrott, uppger kommissarie Matti Tiainen vid polisens ledningscentral i Seinäjoki.

Polisen har i detta skede ingen misstänkt.

Det inträffade har uppmärksammats synligt i riksmedierna och även i rikssvenska medier.

Naturskyddsorganisationen Birdlife har enligt Helsingin Sanomat även gjort en anmälan om naturskyddsbrott.

Birdlifes verksamhetsledare Ari Arkiomaa finner det inträffade beklagligt och exceptionellt och säger till hs.fi att inställningen till och beteendet mot skarven är under all kritik i Österbotten. Som exempel tar han hur man stört skarvkolonier i Kvarken.

Det finns tusentals skarvar i vattnen utanför Närpes. Kolonin i Pjelax var med 2.614 häckande par den näst största i Finland i år och i Malax räknade man vid inventeringen till 400 skarvbon.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan