|

Fotografen Esa Ylijääskö får Carina Appels pris

Priset ur Carina Appels minnesfond går i år till fotografen Esa Ylijääskö. Priset på 3.000 euro överräcks den 25 juni 2017 på hembygdsmuseet Kilen i Sideby, Kristinestad.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Esa Ylijääskö, född 1989 i Keminmaa, har på ett mångsidigt och pietetsfullt sätt fotograferat en av vår tids största humanitära kriser – inbördeskriget i Syrien. Under flera år har han jobbat där nöden varit som störst. Ylijääskö har bland annat bott i Turkiet och där fotograferat syriska flyktingars vardag i Istanbul. Han är en traditionell bildjournalist som inte framhäver sig själv, utan låter bilderna tala för sig, står det i motiveringen.

Esa Ylijääskös fotografier är drömlika porträtt av en karg verklighet där desperation och hopp, det fula och det sköna går hand i hand. Han har skapat en alldeles egen stil som berör betraktaren både estetiskt och emotionellt, enligt motiveringen

Carina Appels minnesfond är en av Svenska kulturfondens sammanlagt cirka 490 fonder. Fonden grundades till minne av fotografen Carina Appels (1967–2012) jobb i krigsdrabbade områden. Appel var från Sideby. Fonden stöder fotografer som förmedlar information från olika håll i världen och bidrar till att öka förståelsen mellan människor.

Carina Appels pris delas ut vartannat år. Tidigare pristagare är Meeri Koutaniemi (2013) och Larisa Pelle (2015).

Kommentarer

Docent i teologi Patrik Hagman: "Den stora frågan är hur vi ska se på Bibeln"

Nyhetsbild
Konservativas fördömande av homosexualitet har troligen andra förklaringar än trosuppfattning, anser Patrik Hagman som utbildar präster vid Åbo Akademi. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Prästernas uttalanden om homosexualitet kan inte reduceras till en fråga om hyfs och pli, anser docenten i teologi Patrik Hagman. Frågan är om det ens handlar om tro.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!