Han är yngst i kollektivet Meltdown deejaysoch den enda som gör egen musik. I sin studio i Kasern 14 skapar han musik och ljudlandskap men vill inte kalla sig dj.

– Jag är ljudkonstnär och elektromusiker. Jag spelar inte från skiva när jag uppträder live utan skapar musiken på plats och all musik är min egen, säger Vesa-Matti Kivioja.

Meltdown deejays är ett partykollektiv som startade i Vasa 1993. Kollektivet ordnar event och ger ut musik på eget förlag. De flesta andra bor i Helsingfors och är ungefär tio år äldre än Kivioja. Han gick med för sju år sedan och är i dag den enda som gör egen musik i kollektivet och beskrivs som en kreativ producent.

– Jag vill jobba mångsidigt, då tröttnar jag inte. Jag har ett konstnärligt perspektiv och min musik är inte hundra procentigt den typen av musik som radiokanalerna spelar.

Kollektivet har nyss släppt EP:n "Connection" och på lördag ordnar Meltdown deejays skivrelease på Brödfabriken. För att få publiken i rätt stämning kommer musiker och dj:ar att uppträda i två olika rum. På den suggestivt mörka huvudscenen spelar bland andra Kivioja techno och i det andra rummet spelar fyra dj:ar mera dansvänlig house. Kvällen inleds redan tidigare i källarpuben DOM Munkhaus där man ordnar vinylloppis.



Just vinyler är viktiga för kollektivet. "Connection" släpps självklart på vinyl och Kivioja föredrar också LP-skivor.

– Men jag spelar in själv på kassett också. Det är retro och old school, säger han.

Skivsläpp och loppis

  • Kvällen börjar på DOM Munkhaus klockan 19 på lördag med försäljning av nya och gamla vinyler.
  • Festen flyttar upp till Brödfabriken klockan 22 med skivrelease för EP:n "Connection".
  • EP:n består av fyra låtar, två av Vesa-Matti Kivioja och två av Kollektiv Jurmo.
  • På huvudscenen uppträder Kivioja, Kollektiv Jurmo och DJ Man Jorge.
  • I andra rummet spelar DJ Matlåck, DJ Kenth, DJ Båssanova och DJ Zakka.