– Det är uppenbart att Seinäjoki trots god vilja inte kan jämföras med Vasa. Vasa är en tvåspråkig stad med ett genuint tvåspråkigt sjukhus. Och det är klart att man i en tvåspråkig miljö har helt andra förutsättningar att ordna den språkliga servicen, sade Rinne på Folktingets session.

Han lovade också försvara de starka tvåspråkiga tingsrätterna och jobba för att man verkligen får vård på svenska. Han kritiserade också språkexperimentet med frivillig skolsvenska och uppmanade föräldrar och elever att inte välja bort svenskan och de utbildnings- och karriärmöjligheter svenskkunskaperna medför.

– Det hör till allmänbildningen att lära sig nationalspråken. Det ökar förståelsen för vårt lands historia och tvåspråkiga kultur. Det öppnar upp karriärmöjligheter och de nordiska marknaderna. Det svenska språket är vårt band till det övriga Norden.

Rinne sade att finländarnas språkkunskaper måste bli mångsidigare, men att det inte innebär att svenskans ställning i Finland borde försämras. Istället borde man utveckla språkundervisningen, se över när språkstudierna inleds och utvidga språkundervisningen i grundskolan.

Han påminde om att Socialdemokraterna röstade emot klämmen om språkexperimentet när medborgarinitiativet om skolsvenskan behandlades i riksdagen.

– För oss socialdemokrater, som värnar om allas lika möjligheter, är det viktigt att språkförsöket är begränsat och att alla elever ges möjlighet att studera det andra nationalspråket.