Varg sågs i Övermalax

Martina Uthardt hann fotografera vargen när den fortsatte färden från Ribacksvägen i Övermalax. Martina Uthardt hann fotografera vargen när den fortsatte färden från Ribacksvägen i Övermalax.
I går kväll stod en varg på Mikael Nygårds gårdsplan på Ribäcksvägen i Övermalax. "Den stod och tittade på oss men tog till flykten när den märkte att den var iakttagen", säger Nygård.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var vid 21-tiden som Mikael Nygård med familj observerade en ensam varg på gården vid huset. De bor vid gränsen mellan Övermalax och Pörtom och det är inte första gången de sett en varg i området, men just den här vargen stod inte långt från husväggen.

– Vargen stod cirka 25 meter utanför köksfönstret. Den bara stod där och tittade på oss bakom en asp på gården. Min fru och dotter såg den först och ropade till mig att komma och titta. Det var häftigt att ha ögonkontakt med den, säger Nygård.

När Nygårds fru steg upp för att hämta kameran observerade vargen rörelse bakom fönstret och flydde från platsen.

– Den försvann sedan ut på åkern som finns bredvid vårt hus. Men just i den stunden hann min fru ta ett foto av den.


Nygård är själv jägare och hann ta en ordentlig blick på vargen.

– Jag tror inte det var fråga om en fullvuxen individ. Men vi ska ut i dag och se om vargen har lämnat spår efter sig i leran på åkern. Ett tassavtryck kan ju säga en hel del. Även om vi inte kom i närkontakt med vargen känns det otryggt att den kan stryka omkring här i området.

Nygård tog redan på tisdagskvällen kontakt med Bertil Stormblad som är rovdjurskontaktperson i Malaxnejdens jaktvårdsförening. Vargen som Nygård såg är inte den enda individen som observerats i nejden under den senaste tiden.

– Det kommer ju observationer nu som då. Senaste jag fick in gällde en varg som setts i Långåminne förra veckan, säger Stormblad.

Under våren har flera vargobservationer gjorts i Österbotten. För drygt två veckor sedan sågs en varg i Kalax i Närpes. I början av mars sågs en varg i Kvevlaxtrakten.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan