Varg sågs i Övermalax

Martina Uthardt hann fotografera vargen när den fortsatte färden från Ribacksvägen i Övermalax. Martina Uthardt hann fotografera vargen när den fortsatte färden från Ribacksvägen i Övermalax.
I går kväll stod en varg på Mikael Nygårds gårdsplan på Ribäcksvägen i Övermalax. "Den stod och tittade på oss men tog till flykten när den märkte att den var iakttagen", säger Nygård.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var vid 21-tiden som Mikael Nygård med familj observerade en ensam varg på gården vid huset. De bor vid gränsen mellan Övermalax och Pörtom och det är inte första gången de sett en varg i området, men just den här vargen stod inte långt från husväggen.

– Vargen stod cirka 25 meter utanför köksfönstret. Den bara stod där och tittade på oss bakom en asp på gården. Min fru och dotter såg den först och ropade till mig att komma och titta. Det var häftigt att ha ögonkontakt med den, säger Nygård.

När Nygårds fru steg upp för att hämta kameran observerade vargen rörelse bakom fönstret och flydde från platsen.

– Den försvann sedan ut på åkern som finns bredvid vårt hus. Men just i den stunden hann min fru ta ett foto av den.


Nygård är själv jägare och hann ta en ordentlig blick på vargen.

– Jag tror inte det var fråga om en fullvuxen individ. Men vi ska ut i dag och se om vargen har lämnat spår efter sig i leran på åkern. Ett tassavtryck kan ju säga en hel del. Även om vi inte kom i närkontakt med vargen känns det otryggt att den kan stryka omkring här i området.

Nygård tog redan på tisdagskvällen kontakt med Bertil Stormblad som är rovdjurskontaktperson i Malaxnejdens jaktvårdsförening. Vargen som Nygård såg är inte den enda individen som observerats i nejden under den senaste tiden.

– Det kommer ju observationer nu som då. Senaste jag fick in gällde en varg som setts i Långåminne förra veckan, säger Stormblad.

Under våren har flera vargobservationer gjorts i Österbotten. För drygt två veckor sedan sågs en varg i Kalax i Närpes. I början av mars sågs en varg i Kvevlaxtrakten.

Kommentarer
|

Föraren tappade kontrollen när hon skulle svänga

Nyhetsbild
En Närpesbo körde av Strandvägen i Närpes när hon skulle svänga in på Fallvägen. Foto: Arkiv/Malin Bylund
Det gick inte som planerat när en Närpesbo skulle svänga in på en mindre väg. Färden slutade i diket.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan