Malmska vill fortsätta med dagkirurgin också efter den 1 januari 2018. Nu föreslås att man i första hand för diskussioner med Vasa sjukvårdsdistrikt om att fungera som en klinik under centralsjukhuset, i andra hand utreds privatisering.

Pia-Maria Sjöström, tf social- och hälsovårdsdirektör, föreslår till tisdagskvällens social- och hälsovårdsnämndsmöte att nämnden ger tjänstemännen i uppdrag att förbereda för att dagkirurgin ska fortsätta på Malmska också efter år 2018.

Från den 1 januari 2018 får operationer som kräver anestesi och operationssal utföras enbart på sjukhus som har samjour dygnet runt för primärvården och den specialiserade sjukvården. Det innebär att Malmska inte kan utföra annat än operationer med lokalbedövning från början av nästa år.

Det kan ändå vara möjligt att Malmska får fortsätta den dagkirurgiska verksamheten som en utlokaliserad klinik under Vasa centralsjukhus. Pia-Maria Sjöström föreslår för nämnden att tjänstemännen i första hand får i uppdrag att föra diskussioner med Vasa sjukvårdsdistrikt om denna möjlighet. I andra hand utreds möjligheten att privatisera dagkirurgin. Lagen begränsar nämligen endast den offentliga sjukvårdens verksamhet, inte den privata.