Den totala donationssumman uppgår till 230 000 euro.

– Kompetensen och dess utveckling är viktiga för oss. Handelskammaren har under hela sin verksamhet främjat universitet och kompetens, säger handelskammarens verkställande direktör Juha Häkkinen.

Donationen till högskolorna fördelas enligt följande: Vasa universitet, handelsvetenskapliga fakulteten och tekniska fakulteten, 150 000 euro, Karleby universitetscenter Chydenius, 30 000 euro, Åbo Akademi, utbildningsprogrammet i energiteknik, 20 000 euro samt Svenska handelshögskolan, Vasa, 30 000 euro.

Med donationerna vill handelskammaren stöda regionens högskoleutbildning vars betydelse är stor för regionens livskraft.

– Handelskammaren arbetar för företagens möjligheter att framgångsrikt bedriva sin verksamhet. Det är viktigt för näringslivet att det på olika håll i området även i framtiden finns universitetsutbildning som uppmuntrar regionutveckling och som producerar kompetent arbetskraft, säger handelskammarens direktör Paula Erkkilä.


Rektorn för Vasa universitet, Jari Kuusisto, säger att Österbottens handelskammare har en betydande roll som understödjare av universitets verksamhet.

– Den här fina donationen hjälper oss att förverkliga vår strategi och underlättar vår uppgift att stödja regionens näringsliv. Vasa universitet tackar Österbottens handelskammare för donationen och gratulerar 100-åringen som har en viktig roll i regionen.

Tanja Risikko som är direktör för Karleby universitetscenter Chydenius tackar också för donationen.

– Vi uppskattar företagens stöd. Både ekonomiskt stöd och den tid som ägnas åt samarbete är värdefulla för oss. Donationer från Mellersta Österbotten är en signal om att utbildning och forskning på universitetsnivå uppskattas och behövs här.


Högskolornas medelinsamling pågår till slutet av juni. Staten har lovat stöda insamlingen med en motfinansiering. För varje euro som donerats beviljas universiteten en motfinansiering som är högst tre gånger så stor.

– På grund av statens beviljade motfinansiering är de donationer som nu görs en utmärkt investering för det kapital som handelskammaren samlat in under årens lopp, säger Häkkinen.

Handelskammarens donation utgörs av intäkterna från galamiddagen som hålls den femte maj samt de gåvor som fås av samarbetspartners i samband med handelskammarens 100-årsjubileumsfest.

Resten av donationssumman kommer direkt från handelskammaren.