I september i fjol landade Emilia Enlund i Texas, USA. I bagaget låg några låtar som hon skrivit tidigare och dem tog hon med sig till en låtskrivarskola och studio där hon tillbringade tre månader. I studion förädlade hon låtarna och skrev nya tillsammans med Sarah Kelly och Jonas Ekman som driver låtskrivarskolan.

– Vi förändrade och förbättrade låtarna och de gav många tips och idéer. Tillsammans valde vi sedan ut de tio bästa låtarna till albumet.

Albumet "When dreams and doubts collide" är Enlunds första skiva.

– Det känns jätteroligt! Det här har jag drömt om sedan jag var liten och när jag fick möjligheten att åka till USA tänkte jag: "go for it!".

I dag släpps första låten av skivan. "Walk though you're blind" skrev Enlund redan för tre år sedan när hon befann sig första gången på låtskrivarskolan i Texas.

– Den handlar om att inte veta vad man ska göra med sitt liv. Låten säger att man bara ska köra på så får man se vad som händer.

Låten representerar Enlunds musikstil, men inte helt och hållet. Hon är mångsidig och säger att albumet har låtar med olika genrer, som exempelvis pop, rock och akustiskt.

Blev du influerad av omgivningen i Texas?

– Jag träffade lokalbefolkningen där men kan inte påstå att jag blev så påverkad av musiken där.

Musikvideon till "Walk though you're blind" är inspelad i Jakobstad, där Enlund också bor. Men hon kommer från Närpes och har skivsläpp där på Red & Green 9 juni.