|

"Tillsammans ska vi fortsätta leva"

NyhetsbildZoom
Den misstänkte gärningsmannen kommer från Uzbekistan, bekräftar polisen. Foto: Lehtikuva/AFP/TT/Maja Suslin
Hur påverkas vi av att ett terrordåd har inträffat i Sveriges huvudstad? Hos skribenter i svenska medier märks både ilska, uppgivenhet – och försök att kämpa emot mörkret.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aftonbladets mångårige politiske reporter Lena Mellin berättar om hur hon låg på golvet i ett tåg på Centralen i Stockholm. Utanför sprang folk för sina liv. Mellin skriver att ett samhälle aldrig kan skydda sig mot galningar till hundra procent:

"Bete dig som vanligt, säger experterna. Det rådet kan ju bara en idiot lyda. Det bästa man kan göra i dagens folksamlingar är att antingen helt undvika dem. Eller snegla sig misstänksam omkring. Allt annat kan kosta dig hälsa – eller livet."

Ohyggligt ta in

Även Expressens kulturchef Karin Olsson skriver om rädslan – och om att låta vardagen fortsätta, precis som den gjort vid terrordåd i andra städer.

"Det är lättare att käckt hävda att man inte ska bli rädd när det handlar om en stad långt borta. Betydligt svårare när det handlar om Sveriges huvudstad", skriver hon.

Dådet är "ohyggligt och omöjligt att ta in", skriver Erika Treijs i Svenska Dagbladet.

"Det verkade som om katastrofen var väntad, om än inte på något sätt önskad. Alla tankar går i dag till de drabbade och deras anhöriga och ännu vet vi inget om varken motiv eller gärningsman, men Stockholm har inte blivit kallt".

"Ät en glass"

Vi måste ut på gatorna och visa att vi inte låter oss skrämmas, skriver Christofer Ahlqvist, tillförordnad chefredaktör på

Göteborgs-Posten. Han nämner hur välkänt området kring Åhléns är för stockholmarna, en plats där man stämmer träff:

"Tillsammans ska vi fortsätta att leva och umgås i våra städer och fortsätta att ses vid Åhléns."

Metros krönikör Cissi Wallin vill se framåt. Hon tänker på solen i helgen, och på att våga sig ut i folkvimlet för att njuta av vårens första glass.

"Asen ska inte få ta vår frihet. Vi må vara rädda, otrygga, skakade. Men vi är fortfarande fria. Det kan de aldrig ta ifrån oss. Så, ät en glass i solen i helgen, kära stockholmare."

Kommentarer
|

Biskopen i samtal med Kristinestadspräster: Förtroendet måste återskapas

Nyhetsbild
Ett led i arbetet med att återskapa förtroendet för församlingen är det besök som biskop Björn Vikström gjorde i Kristinestad på torsdagen. Kyrkoherde Daniel Norrback välkomnar biskopen. Foto: Lotta Sjöblad
Det som hänt har berört hela arbetslaget, sade biskop Björn Vikström efter samtal med församlingsanställda i Kristinestad. Biskopsbesöket aktualiserades av prästernas uttalanden om homosexualitet. Kaplan Markus Engström sade efteråt att han "fortsättningsvis ska hålla sig till skriften".
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Biskopen i samtal med Kristinestadspräster: Förtroendet måste återskapas

Det som hänt har berört hela arbetslaget, sade biskop Björn Vikström efter samtal med församlingsanställda i Kristinestad. Biskopsbesöket aktualiserades av prästernas uttalanden om homosexualitet. Kaplan Markus Engström sade efteråt att han "fortsättningsvis ska hålla sig till skriften".

Nyhetsbild
Lokalt

Göran Honga räknar med att vårdreformen faller

Kaskö och Närpes får sluta vänta på vårdreformen i sina fusionsutredningar. Det ser inte ut att bli någon reform säger utredaren Göran Honga.

Nyhetsbild
Lokalt

EPV fick femte bygglovet i Uttermossa – Ömossaparken kan svälla

EPV:s planer på att förstora vindkraftparken i Ömossa tog ett kliv närmare förverkligande på onsdagen, när Kristinestad beviljade bolaget sitt femte bygglov.

Nyhetsbild
Lokalt

Närvårdaren som slog larm om Ulrika talar ut

Situationen på vårdhemmet Ulrika var tröstlös, närmast kaotisk. Det säger den närvårdare som slog larm om missförhållandena på Esperi Cares boende i Kristinestad. Tarja Parkatti talar ut i närvårdarfacket Supers webbtidning.

Nyhetsbild
Lokalt

Överväger räcke för att dela upp trafiken längs Nybrovägen

De flesta stolpar som har delat upp Nybrovägen i Finby i en separat gång- och cykelbana och en separat körbana för bilar är försvunna. Enligt dagens planer ska i fortsättningen endast den norra sidan bli kvar som gång- och cykelbana med ett räcke som avgränsning till körbanan.

Mest läst senaste veckan