|

HSS Media säljer distributionen

NyhetsbildZoom
HSS Media utlokaliserar distributionen av tidningar till belgiska PPP. Patrik Pada, vd för nygrundade PPP Finland, Michel d'Alessandro, PPP, Tom Westermark, vd för HS-stiftelsen. Foto: Linus Lindholm
HSS Media utlokaliserar distributionen av tidningar till belgiska PPP. Patrik Pada blir vd för dotterbolaget i Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När HSS Media – som ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten – väljer att fokusera på sin kärnverksamhet, det vill säga innehåll i dagstidningar och digitala produkter, och utlokalisera sin distributionsverksamhet är det ett belgiskt företag som tar över.

Belgiska PPP etablerar ett dotterbolag i Finland, PPP Finland, och börjar distribuera HSS Medias tidningar på de områden där HSS Media har egen distribution. Till vd har utsetts Patrik Pada, för närvarande direktör för HSS Medias privatmarknadsverksamhet. Med från HSS Media följer också två nattjourer.


Det privatägda belgiska distributionsbolaget PPP, med huvudkontor i Bryssel, leds av Michel d'Alessandro. Han ser Finland som en intressant marknad. Han säger att statliga Posten har öppnat upp för privata aktörer att ta marknadsandelar inom distribution i Finland.

– Posten i Finland verkar inte ha intresse av att investera i morgonutdelning av tidningar och det ser vi som en möjlighet att komma in på marknaden. Vår målsättning är att på sikt ha utdelning på samtliga stora och centrala marknader i Europa. Finland och Österbotten är vår första etablering utomlands, berättar d'Alessandro.

Belgaren tror på den tryckta tidningen. Digitaliseringen inom mediebranschen tar enligt d'Alessandro inte död på papperstidningen.

– Den elektroniska boken har inte ersatt den traditionella boken. E-böckernas andel av marknaden är 5–10 procent och andelen växer inte. Den tryckta tidningen kommer att leva vidare. Skulle vi inte tro på det skulle vi ju inte satsa.


Tom Westermark, vd för HS-stiftelsen som äger HSS Media, är nöjd över att en distributionsspecialist kommer in och tar hand om distributionen.

– Det är inte vår kärnverksamhet. Vi har mer eller mindre tvingats bli distributörer när Postens service inte varit god nog till rimliga kostnader. Med det här arrangemanget kan tidningarna koncentrera sig på sitt medan PPP tar hand om distributionen, säger Westermark.

I praktiken kommer PPP att distribuera HSS Medias tidningar Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten på de områden där HSS Media har egen distribution. Med egen distribution förstås enskilda näringsidkare och företagare som skött distributionen för HSS Medias räkning. Belgiska PPP kommer likaså att anlita lokala distributörer.

– Distributionen sköts varken från Belgien eller av belgare. PPP:s bolag i Finland tar hand om verksamheten och anlitar lokala distributörer.

"Det som skiljer vår verksamhet i Belgien från den i Finland är upplägget med postlådor."
Michel d'Alessandro
PPP

Han säger att upplägget är mycket likartat i Belgien.

– Det som skiljer vår verksamhet i Belgien från den i Finland är upplägget med postlådor. I Belgien finns postlådor i flervåningshus samlade på ett ställe, medan utdelaren i Finland lämnar tidningen till varje dörr. Ute på landsbygden har finländarna däremot lådgrupper. I Belgien delas tidningen ut till varje prenumerant skilt. Vi anpassar oss efter de förutsättningar som finns i Finland, säger d'Alessandro.


PPP, som köptes upp av kapitalplaceringsbolaget NPM Capital 2011 men återgick till ett privatägt bolag 2015, delar under veckan ut över 85 000 tidningar och under helgerna 110 000 tidningar i Belgien. Företaget har fem logistikcentraler.

Distribution av tidningar är i allra högsta grad kundbetjäning, säger d'Alessandro.

– Kundkontakten är viktig och att dela ut och distribuera tidningar handlar om att kunden ska vara nöjd. Det är viktigt för oss.

PPP Finland tar över distributionen av HSS Media den första juni 2017.

PPP

  • Företaget är privatägt med huvudkontor i Bryssel.
  • PPP delar dagligen ut över 200 olika tidningar och tidskrifter till över 80?000 prenumeranter i städer som Bryssel, Antwerpen och Ghent.
  • Företaget är det största privatägda distributionsföretaget för tidningar och tidskrifter i Belgien.
  • För verksamheten i Finland har PPP grundat företaget PPP Finland. Företaget leds av Patrik Pada.
  • I Belgien anlitar PPP över 350 självständiga distributörer.

Kommentarer
|

Föraren tappade kontrollen när hon skulle svänga

Nyhetsbild
En Närpesbo körde av Strandvägen i Närpes när hon skulle svänga in på Fallvägen. Foto: Arkiv/Malin Bylund
Det gick inte som planerat när en Närpesbo skulle svänga in på en mindre väg. Färden slutade i diket.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera