|

De som vågar kan bli de nya vinnarna

Livsmedelsindustrin verkar ha problem med att ställa om.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Svenska Dagbladet avslöjade i förra veckan att palmolja innehåller potentiellt cancerframkallande ämnen.

Tidningen berättar att EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, redan i maj i fjol hissade varningsflagga för cancerframkallande ämnen i raffinerad palmolja. Efsas experter är särskilt oroade över att halterna i bröstmjölksersättning kan ligga tio gånger över vad som anses tolerabelt.

Den italienska konsumentjuristen Dario Dongo säger till tidningen att Livsmedelsindustrin och EU har känt till riskerna med farliga glycidolestrar i palmolja i nästan tio år.

Det saknas i dag gränsvärden för estrar som bildas vid raffineringsprocessen. EU väntas fatta beslut om gränsvärden i höst.

Palmolja är vanligt förekommande i kex och snacks.

Tidningens avslöjanden har lett till att dagligvaruhandeln i Sverige meddelar att man ska se över sitt sortiment. Samtidigt efterlyser man beslut från EU:s sida om gränsvärden ”så att handeln och livsmedelsindustrin får en kompass”, som Karin Brynell, vd på Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel säger.

I sammanhanget framhålls rapsolja och solrosolja som ett betydligt bättre och hälsosammare alternativ.

Gunhild Stordalen som är läkare och miljöaktivist berör ämnet i sin krönika i tisdagens Dagens Industri. Hon berättar om livsmedelsindustrins stora problem med att lägga om och tänka nytt.

Hon hänvisar till det klassiska fallet, storbolaget Kodak, som plötsligt en dag fick finna sig i att ingen ville köpa filmrullar längre. Detta förstås tack vare digitaliseringens intåg. Och hur kändes det att producera segelbåtar när första ångbåtarna kom?

Gunhild Stordalen är övertygad om att förändringar inom livsmedelsindustrin är i antågande. Frågan är bara hur och när och vem som blir vinnare. Unga entreprenörer tänker helt nytt, helt grönt eller helt sunt, är hennes uppfattning.

Palmolja sägs vara billig att producera. Den produceras i länder med varmare klimat.

Däremot är det möjligt att utvinna olja ur både solrosor och raps i våra trakter.

Förändringar möter ofta motstånd. Den som är beredd till förändring kan bli en vinnare.

Kommentarer
|

De frivilliga fyller somrarna med program

Nyhetsbild
Öppna portar i Kristinestad har befäst sin ställning under de tio år evenemanget ordnats. Foto: Alexia Sahl
Utan frivilliga insatser skulle våra somrar vara rätt så programfattiga.

Mest läst senaste veckan