|

Dags att utse årets österbottning – här är kandidaterna

Zoom

Än en gång har det blivit dags att rösta fram årets österbottning. Juryn har valt ut tio kandidater bland läsarnas förslag. Nu kan du rösta på din favorit.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Zoom

Kim Berg. Foto: Linus Lindholm


1. Kim Berg
Kim Berg är en av dem som stått högst på barrikaderna i kampen för omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Han var med och arrangerade demonstrationen för 12+1-modellen på Vasa torg – en manifestation som lockade runt 10 000 österbottningar. Kim Berg höll också i trådarna för namninsamlingen för centralsjukhuset. Totalt 69 158 personer skrev på medborgarinitiativet som överräcks till riksdagen den 10 maj. Till vardags är Vasabon Kim Berg huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset.

* * *

Zoom

Jouko Lehtinen. Foto: Jarno Pellinen


2. Jouko Lehtinen
Jouko Lehtinen är Laihelabon som byggde ett eget halmslott - allt för att roa sina medmänniskor. Under åren har Lehtinen frivilligarbetat mycket i kommunen: han har bland annat byggt ett kapell, museibyggnader, en slängkälke och en rutschbana. Jouko Lehtinen är mån om att det alltid ska vara gratis inträde till de evenemang som han är med och arrangerar. I samband med fastlagsfirandet bjöd han till exempel 600 personer på korv, ärtsoppa och bullar. Jouko Lehtinen har också gett ut skrifter om bland annat Laihelas historia.

* * *

Zoom

Raimo Nummela. Foto: Minna Zilliacus


3. Raimo Nummela
Raimo Nummela är Kristinestadsbon som förverkligar idéer som andra betraktar som omöjliga. Raimo Nummela har förvandlat ett gammalt soldattorp till restaurang och kulturoas i Uttermossa. 2011 valdes han till Finlands officiella bydåre, och fick dessutom ett österbottniskt miljöpris för sina insatser som jordbruksföretagare. Han har även planerat en privat vindkraftspark och var en av dem som fick Österbottens förbunds kulturpris 2016.

* * *

Zoom

Elina Ruuhinen. Foto: Timo Annanpalo


4. Elina Ruuhinen
Vännerna Elina Ruuhinen och Janina Tuomisto åkte i väg på sin drömresa till Filippinerna i februari. Väl framme försämrades cancersjuka Janinas tillstånd och hon fick flygförbud. Då bestämde sig Elina Ruuhinen för att starta en insamling via webben. Allt för att få ihop pengar som skulle göra det möjligt för Janina att flyga tillbaka till Finland tillsammans med en läkare. Insamlingen gick över förväntan: på bara några timmar donerade över 700 personer drygt 20 000 euro. Den 4 mars var de båda vännerna hemma i Vasa igen.

* * *

Zoom

Thomas Snellman. Foto: Jonas Brunnström


5. Thomas Snellman
Thomas Snellman är Pedersörebon och jordbrukaren som startade och utvecklade de så kallade reko-ringarna. Konceptet främjar närodlat och bygger på att konsumenterna beställer direkt av producenterna via Facebook. Varorna delas ut på speciella reko-träffar. Sedan starten i Vasa och Jakobstad sommaren 2013 har idén spridits över hela landet. I dag finns det ungefär 180 ringar i Finland. Också själva konceptet har blivit en exportvara; på kort tid har Sverige fått minst 16 reko-ringar.

* * *

Zoom

David Söderberg. Foto: Linus Lindholm


6. David Söderberg
Släggkastaren David Söderberg stod för en av fjolårets största österbottniska idrottsbragder när han tog sig till OS-final i Rio de Janeiro. I finalen – Vöråkastarens första i olympiska sammanhang – blev det 74, 61 meter och en åttondeplats. Sommaren 2016 tävlade David Söderberg också i EM-finalen i Amsterdam och där blev slutresultatet en sjundeplats. David Söderberg har varit med i den nationella släggkastartoppen i snart 20 år. Nu är siktet inställt på friidrotts-VM i London i sommar.

* * *

Zoom

Lina Teir. Foto: Arkiv


7. Lina Teir
I augusti startade Lina Teir kampanjen ”We see you” tillsammans med Linda Bäckman. Syftet är att synlig­göra det som sker inom asylpolitiken och öka medvetenheten om invandrares ställning i Finland. De har samlat in negativa asylbesked och jobbar hårt för att politikerna ska få upp ögonen för det som sker. Under höstens kampanj skrev Lina Teir brev till både presidenten och statsministern. Kristinestadsbon Lina Teir är också frilansande multikonstnär. Hon skriver och sysslar med teater och musik. 

* * *

Zoom

Iiris Viljanen. Foto: Sandra Johnson


8. Iiris Viljanen
Få österbottningar har blivit så unisont hyllade i svensk press som popsångerskan Iiris Viljanen. Fjolårsalbumet "Mercedes" fick genomgående strålande kritik i grannlandet. "Hennes röst går inte annat än att tro på", skrev Dagens Nyheters recensent. Iiris Viljanen är uppvuxen i Tölby, Korsholm men bor numera i Stockholm. Hennes texter genomsyras av personliga upplevelser, känslor och händelser. Tidigare var Viljanen medlem i ­Vasas ­flora och fauna. "Mercedes" var hennes andra album 2016; i somras släpptes också "Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces".

* * * 

Zoom

Karin Äijö. Foto: Eetu Sillanpää


9. Karin Äijö
År 2013 grundade Karin Äijö föreningen Vaasan lähimmäisyhdistys som bland annat ordnar mathjälp till behövande. Varorna kommer från över 40 matvaruaffärer och delas ut till äldre, sjuka och barnfamiljer i Vasa, Lillkyro och Korsholm. Karin Äijö har också sett till att ensamstående föräldrar och sjuka fått vänner och fixat städhjälp åt äldre, krigsveteraner och -invalider. Sju gånger har hon samlat in påsar med julmat till mindre bemedlade. Hon har dessutom hållit i trådarna för flera klädinsamlingar, med mera.

* * *

Zoom

Mauri Öljymäki. Foto: Minna Hirvelä


10. Mauri JV. Öljymäki
I 45 år jobbade Mauri JV. Öljymäki som företagare i Vasa. Han grundade och var verksam i mathjälpen i Vasa, och 2004 var han med och räddade stadens saluhall som hotades av stängning. Under åren har Mauri JV. Öljymäki också engagerat sig i en lång rad välgörenhetsevenemang, senast i en stor Finland 100-årskonsert i stadshuset i Vasa. Han har flera förtroendeuppdrag inom både staden och församlingen och är dessutom aktiv på idrottsfronten. 

Så här röstar du på Årets österbottning

  • Skicka textmeddelande senast den 13 april.
  • Skriv: rösta (mellanslag) kandidatens nummer (1-10). Till exempel rösta 1. Sänd meddelandet till 13510. Meddelandet kostar 95 cent. Observera att meddelandet ska inledas med ordet "rösta" för att din röst ska registreras.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

För 50 år sedan: Arbetskraftsbrist redan 1969 – åtminstone i Dagsmark

Foto: Faksimil ur SÖ 9.12.1969

Ur Historiska arkivet vecka 50/1969. Snickeri i Dagsmark har svårt få tillräckligt med yrkeskunnig arbetskraft, försöksväxthuset vid Martens snart klart och Sveriges TV-2 kan ses om förhållandena är bra. Bland annat detta kunde man läsa om i Närpes Tidning och i Syd-Österbotten 9–13.12.1969.

Mest läst senaste veckan