En ljudupptagning som ishockeysajten  Jatkoaika gjorde under matchen i Karleby visar att Summanen kallade motståndarnas tränare Antti Karhula för pedofil.

Lagen håller till i näst högsta serien, som lyder under Finlands ishockeyförbund. Espoo United vann matchen och leder med 3–2 i matcher inför nästa match, som spelas i Esbo på fredag.

Beslutet från seriens disciplinnämnd kom sent på torsdagskvällen. Enligt det var Summanens agerande värt fem matchers avstängning, men eftersom han uppträtt olämpligt även tidigare höjdes straffet till åtta matcher. Dessutom ska Espoo United betala 4 000 euro i böter – största möjliga belopp.

Under dagen gick Espoo United ut med ett långt pressmeddelande där Summanen bad om ursäkt för sitt uppträdande. Meddelandet tog också upp att det förekommit spänningar mellan lagledningarna för de två lagen under en längre tid, men tog inte ställning till om Summanen straffas internt.

– Jag ber ödmjukt om ursäkt för mitt agerande av Hermes lagledning och av hela ishockeysamfundet, citerades Summanen i meddelandet från Esboklubben.