Den som sett succéfilmen "The martian" vet att biologen och astronauten Mark Watney lyckas överleva på Mars genom att odla potatis när han blir lämnad av resten av besättningen vid en svår sandstorm. Med bara Marsjord fungerar det dock inte – astronautbajs måste till för att få grödorna att växa.

Just nu undersöker forskare vid Internationella potatiscentret (CIP) och UTEC, Perus tekniska universitet i Lima, om det också i verkligheten skulle gå att odla potatis på Mars. Om de använder samma typ av gödning som Watney framgår inte. Men med hjälp av peruansk jord – den mest Mars-lika man hittat på vår planet – och en specialbyggd kammare har man kunnat återskapa den extrema miljö som råder på planeten. De första preliminära resultaten av potatisodlingen är positiva, skriver CIP i ett pressmeddelande.

– Om grödorna klarar av de extrema förhållanden vi utsätter dem för så har de en god chans att växa på Mars, säger Julio Valdivia-Silva, astrobiolog som tidigare arbetat vid USA:s rymdstyrelse Nasa.

Nu ska forskarna bland annat undersöka vilka potatissorter som har bäst förutsättningar att klara sig i svåra miljöer. Och det man kommer fram till har inte bara betydelse för Marsresenärerna, anser forskarna. Det kan också vara viktig kunskap för att lyckas med odling i områden som drabbas av klimatförändringar.

Mars

  • Mars är den planet i vårt solsystem som går i banan närmast utanför jorden. Planeten, som ser röd ut, är mycket mindre än jorden och väger ungefär en tiondel så mycket. Det gör att gravitationen är mycket svagare än här.
  • Luften innehåller nästan bara koldioxid och inget syre. Mars är som en kall öken där det inte finns något flytande vatten, bara is.
  • Rymdsonder som besökt Mars har inte kunnat hitta något liv på planeten. Det kan dock ha funnits liv tidigare, som har dött ut.
  • Fakta: Nationalencyklopedin?