|

Oppositionen: Räcker inget åt EK?

NyhetsbildZoom
Maarit Feldt-Ranta tror att Sote-reformen är skadlig för den nordiska välfärdsstaten. Foto: Arkiv/Roni Rekomaa
Socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta anser att Finlands Näringslivs (EK) nye ordförande Veli-Matti Mattilas uttalanden i Helsingin Sanomat var ytterst fräcka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mattila föreslår lönesänkningar och att man ska avstå från heltäckande avtal.

"Avtalssamhället skrotas ner bit för bit", säger Feldt-Ranta.

"Var och en förstår hur dåligt en enskild löntagare klarar sig om alla i fortsättningen skulle vara tvungna att förhandla om sina egna arbetsvillkor. I det 100-åriga Finland ska man inte återgå tilll ett läge då dagens arbete auktioneras ut vid hamnens eller fabrikens portar, skriver Feldt-Ranta i ett pressmeddelande.

Även Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar Mattila på Facebook. Enligt henne ger intervjun med Mattila en oförskönad bild av EK:s mål. Hon betecknar EK:s bild av konkurrenskraften som "beklagansvärt gammalmodig". Hon säger att Finland aldrig kommer att vinna över andra länder genom att tävla med löner, utan med "kunnande, kvalitet och leveranssäkerhet".

De grönas ordförande Ville Niinistö säger på Facebook att EK:s "girighet inte passar i Finland".

"Efter det att lärare och skötare har gått miste om en del av sin semesterpengsersättning och donarna har förlängt sin arbetstid så kunde man vänta sig ens lite tacksamhet av EK mot de finländska arbetarna. Men nej", skriver Niinistö.

Kommentarer
|

Problem med kabeltv-nätet i Molpe och Petalax – Elisas regiondirektör: vi utreder orsaken

Nyhetsbild
Niklas Granholm, regiondirektör på Elisa, säger att man ska göra en grundlig utredning av varför Molpe och Petalax drabbades av nätproblem i början av veckan. Foto: Mikael Nybacka
På måndagseftermiddagen uppstod en störning i kabeltv-nätet i Molpe och Petalax. Tiotals hushåll drabbades. Felet är inte längre aktivt, men Elisa gör en grundlig utredning för att ta reda på vad som hände och förhindra att det händer igen.

Mest läst senaste veckan