Partiets strategier görs om under partidagarna i juni, då partimedlemmarna väljer sin nya ordförande.

Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho och försvarsminister Jussi Niinistö meddelar på måndag huruvida de tar upp kampen om ordförandeposten. Det är sannolikt, nästan säkert, att bara någondera kandiderar.

Niinistö sade på söndagen att han på allvar överväger en kandidatur. Niinistö anser att det vore bra om partiets ordförande också var dess presidentkandidat. Terho har redan tidigare sagt att han överväger att ställa upp i ordförandevalet men bara om Soini inte gör det.

– I dag diskuterar jag saken med familjer och kolleger, sade Terho på söndagen.

Halla-aho den stora frågan

Det stora spänningsmomentet är ändå vad Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho väljer att göra. Han har tidigare sagt att han högst sannolikt kommer att ställa upp i ordförandevalet i juni.

Om Halla-aho ställer upp och vinner sätter han Centern och Samlingspartiet i en svår sits, säger Markku Jokisipilä, chef för centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet.

Jokisipilä säger att det är svårt att se att regeringssamarbetet skulle kunna fortsätta med Halla-aho i ledningen för Sannfinländarna på grund av Halla-ahos invandringspolitiska linje.

Om Sannfinländarnas nya linje skulle visa sig omöjlig för de andra regeringspartierna måste Centern och Samlingspartiet försöka se sig om efter nya eventuella regeringspartner. Jokisipilä tror ändå att de vill undvika förtida val så länge som möjligt eftersom nyval bland annat skulle äventyra landskapsreformen, som är viktig för Centern.

Soinis röst en, men stark

Ledarna för de övriga regeringspartierna var försiktiga i sina uttalanden om Soinis besked.

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo sade att ordförandevalet är en intern sannfinländsk fråga. Han påminde om att ordförandekampen är en del av den normala partidemokratin och att han inte tänker kommentera den på något sätt.

Orpo säger att det efter ett partiordförandeskifte är normal praxis med en diskussion om hur partiet i fråga förbinder sig till regeringsprogrammet. I samma veva diskuteras även förutsättningarna för fortsatt regeringssamarbete.

– Här kommer vi att agera just så. För oss är det viktigt att alla håller fast vid regeringsprogrammet. Dessutom har Samlingspartiet som grundläggande princip att bara sitta i en regering som följer partiets värderingar.

Även statsminister Juha Sipilä (C) säger att ordförandevalet är en fråga som bara angår Sannfinländarna. Soini sade på söndagen att han informerat Orpo och Sipilä om sitt beslut strax innan han offentliggjorde det i sin blogg.

Soini har åtminstone ännu inte utsett någon favoritefterträdare.

– Jag har bara en röst, och den kan vara stark, sade han.

Soini tror inte att ordförandebytet leder till en regeringskris, men han ser en risk för att de politiska oenigheterna växer sig alltför stora under regeringens halvtidsöverläggningar.

– För min egen del kommer jag att göra allt jag kan för att så inte sker. Det är i fosterlandets intresse att regeringen sitter mandatet ut, säger Soini.