;
|

Barnkroppar hittade vid katolskt boende

Kvarlevor efter ett stort antal foster och barn upp till tre år gamla har upptäckts i flera underjordiska kammare vid ett katolskt hem för ogifta mödrar och barn i Tuam i grevskapet Galway på Irland, skriver The Irish Times.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fynden gjordes efter utgrävningar i området, sedan en kommission begärt en undersökning av markavsnitt med avvikande terräng.

Dokumentation om hemmet i Tuam, som drevs av katolska Bon Secours-systrarna mellan 1925 och 1961, visar att 796 spädbarn och barn avled under åren det var i drift.

Det är oklart hur många kroppar som nu har hittats vid utgrävningarna, som ännu inte är klara.

Undersökningskommissionen som tillsattes i februari 2015 har i uppdrag att utreda påståenden om övergrepp vid omkring 20 institutioner under åren 1922–1988.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.