Frågetecknen är många då utkastet till valfrihet inom vården nu är på remissrunda till slutet av mars. Det ser bra ut på pappret men en viktig fråga är hur man kan säkerställa jämlika social- och hälsotjänster för alla människor.Många har redan frågat sig hur det i praktiken blir med valfriheten för utsatta grupper, så som handikappade, minoriteter och den växande gruppen minnessjuka äldre.

Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback hör till dem som oroar sig. Han har bland annat frågat hur valfriheten ska lösas för dem som inte själva kan fatta sina beslut. Norrback har också påpekat att det i landskapen behövs en instans för kvalitetskontroll, när privata aktörer sköter det mesta.

Valfrihet är i princip bra och finns det konkurrens ställer den också krav på dem som producerar tjänsterna. Återstår att se vilken inverkan det har på kostnaderna. Målet med vårdreformen har ju uppgetts vara att bromsa dem, så de inte fortsätter raka i höjden. Regionala skillnader avskaffas inte genom reformer. Det finns och kommer också i framtiden att finnas områden, där invånarunderlaget är tillräckligt för att det ska kunna erbjudas bättre och mer specialiserade tjänster. Rent krasst handlar det om att det är ekonomiskt lönsammare att bedriva en verksamhet på en del platser än vad det är på andra ställen.

Landskapet uppges få metoder för att säkra jämlika social- och hälsotjänster för människorna. Det blir svårt att förverkliga i praktiken. Mycket av servicen ska, som det ser ut nu, produceras av privata aktörer. Det betyder att den ska gå runt och gärna också vara lönsam. Sådana marknader finns inte överallt.

Viktiga definitioner saknas, till exempel vad närservice eller närvård i praktiken betyder. Diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä har som exempel tagit språkminoriteter som finlandssvenskar och samer samt människor som bor i glesbygden och i skärgården. Ska en del tvingas resa långa sträckor för att få tillgång till tjänster?Det finns skäl att ta de kritiska rösterna på allvar, göra grundligare förarbete och vara beredd att bearbeta om preciseringar krävs. Vårdreformen är så stor att man inte har råd med misslyckanden.